Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Нашите цели

„Всичко за книгите“ е портал за книги, четене и литературна критика.

Тук ще откриете информация за автори, книги, книжарници, конкурси и кампании за насърчаване на четенето.

Основен акцент е оперативната литературна критика, която следи не само нови и нашумели книги, но и тенденциите и  развитието на литературния процес в България и по света.

Като хора, чиято професия е свързана с книгите, нашата мисия е да  популяризираме важното значение на книгите и четенето като неотменна част от обществения и културния живот:

 • да насърчаваме потребността от четене и любовта към книгите и да акцентираме върху ролята им на двигател за пълноценно развитие и житейска реализация.
 • да съдействаме за популяризирането на достиженията на българските и на чуждестранните автори.

Затова полагаме усилия в няколко направления:

 1. Организираме ежегодни конкурси „Моята любима книжарница“ и „Моята любима книга“. С тях даваме възможност читателите да гласуват и те да избират своя  фаворит. Чрез конкурсите привличаме публичното и медийното внимание върху новите заглавия на българския книжен пазар и върху книжарниците като място за културни събития и социални контакти. Провокираме постоянна дискусия за четенето, книгите и хората, чиято професия е свързана с тях.
 2. Организираме и вземаме участие в различни кампании и инициативи за насърчаване на четенето. Стремим се да акцентираме върху ролята му на двигател за пълноценно развитие и житейска реализация.
 3. Предоставяме платформа за професионална литературна критика, която да ориентира читателите в литературното многообразие и да им помогне  да развият своя литературен вкус. Да създаде адекватна среда за развитие на български автори и да  провокира активен диалог за съвременната литература и водещите литературни тенденции.

 

Надяваме се с нашия професионализъм и всеотдайна работа и с подкрепата на хората, свързани с  писменото слово, „Всичко за книгите“ да допринесе за  развиването на любов към четенето у все повече хора и за утвърждаването на книгата като ценност.

Защото осъзнаваме своята отговорност за младите хора и  бъдещето ни – бъдеще на образовано, мислещо и сплотено общество.

Коментар на статията “Нашите цели”

 1. Здравейте,

  От заглавията, които спечелиха любовта на публиката за поредна година, както и от класациите за най-продавани четива на най-големите е-книжарници в страната, стигам до извода, че основно жените са потребителите на книжната култура. Не знам какви са пропорциите мъже-жени читатели, но ми се струва, че жените са поне 90-95% от всички читатели и купувачи на книги в страната. Със сигурност така е и по света. Вие може да ми предоставите по-точни данни, ако разполагате с такива.

  Което само потвърждава убеждението ми, че жените са по-интелигентната и по-любознателната част от човечеството. Не че и мъжете не четем, но предвид горното, очевидно много по-малко, спрямо жените. Поне моето впечатление е такова. Аз, например, в момента чета 5 книги паралелно, като ми се струва, че ще ги чета цяла година, а може и повече – не си давам много зор, предпочитам на малки фрагменти да възприемам информацията. Преди известно време се вълнувах колко книги съм прочел на година, дори си бях направил регистрация в Goodreads с подобна цел, но в един момент ми писна и изтрих цялата тази излишна информация. Четенето е за удоволствие и за дълбочинно опознаване на света около нас, а не надпревара – или поне вече за мен не е. Има хора, които четат доста бързо и дори по няколко книги на седмица!, което мен лично ме изумява (може и да послъгват, не знам), но това препускане през текста ми се струва напълно излишно. Има поговорка – бързай бавно – и това важи във всяка една област на живота. От една страна времето ни е непрекъснато в дефицит, но от друга страна имаме наистина цялото време на света, така че няма закъде да бързаме, все ще стигнем крайната точка. И пълноценната наслада от всеки един ден, от всяка една страница, от всяка една стъпка и километър към целта, е това, което придава смисъл на живота. За мен поне.

  Ще ми е интересно да споделите с мен конкретни данни, които имате за читателските навици и потребление на книги у нас. Примерно средно по колко книги си купува човек на година, или по колко заема от библиотека, по колко книги са най-малките, средните и най-големите тиражи.

  Предварително Ви благодаря за отделеното време и внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Партньори

Партньори