Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Може ли да всеки да бъде критик?

Може ли всеки да бъде критик?

От: Всичко за книгите

Какво мислят двама колумнисти от „Ню Йорк Таймс”

Адам Кирш

Ако водех кампания за брандиране на критиката, първото, което щях да направя, е да предложа ново име. Почти никой не харесва думата „критика“. Обикновено тя се възприема като порицание, като оценка, която не искаш да получиш. Критикът е възприеман за враг, а да проявяваш критичност, означава да си недоброжелателен, придирчив или крайно враждебен – с една дума, „хейтър”.

Несъмнено има зрънце истина в това определение за критика. Защото една от основните функции на критиката е да отделя хубавото от лошото, оригинала – от копието, същественото – от маловажното. Всеки допир с изкуството поражда у нас някакъв отклик – от скука и неразбиране до възхита и благодарност. В този смисъл всеки от нас е критик, но не всеки е художник или поет.

Но кой е професионален критик? Първо – той поставя под съмнение собствените си впечатления от творбата и се пита какво ги е провокирало. Второ, той е способен ясно да формулира и аргументира реакциите си – с други думи, той е писател. Умее да обясни какво чувства и защо: това са основните инструменти на критика. И за да бъде разбран, критикът смята за наложително да прави сравнения и оценки. За да обясни защо определен роман го е развълнувал, той съвсем естествено се пита кое отличава тази книга от друга, която го е оставила безучастен. После идват въпросите защо романът предизвиква тези впечатления: дали е развитието на сюжета, правдиво изобразеният герой, или пък качеството на стила? Така оценката преминава в анализ, което е следващият етап в критиката. И когато задълбочено си опознал достатъчно много творби, тогава можеш да се наречеш професионалист. Което обаче не ти дава правомощие да налагаш на публиката своето мнение. Напротив, във всяка рецензия критикът задава въпроси към нас:

Чувстваш ли това, което и аз? Ако не, защо?

Добрият критик ни кара да се замислим над поставените въпроси дори да не сме съгласни с неговата оценка. Той не ограничава възможността от различни мнения, а напротив –изостря тяхната необходимост.

Чарлз Макграт

Кой ли в днешно време не е критик? Раждаме се с претенции и обичаме да съдим, а с възрастта ставаме все по-нетолерантни и самоуверени. Вижте само гръмките псевдорецензии, които заливат интернет в наши дни. Там водещият принцип е, че всеки има право да изрази собственото си мнение и че всички мнения са еднакво значими и валидни, стига непрестанно да ги отстояваш. Вероятно никога в историята на човечеството не е имало толкова много недоверие към утвърдени и професионални критици, нито пък толкова много самозвани арбитри, които жадуват да заемат местата им.

Ценен критик е този, на чието мнение може да се разчита и от когото може да се научи нещо. Това не означава, че винаги трябва да си съгласен с него.

За съжаление, немалко от днешните критици са се превърнали в обикновени драскачи. Лишени от уменията да опишат или да пресъздадат творбата, те се втурват да дават присъда, често пъти толкова прибързана и категорична, че читателят не вижда стимул да продължи след първия абзац или първото изречение: „Този блудкав роман, тази загуба на дървесина…“. Оттам нататък тази оценка се повтаря отново и отново, без да се вземе предвид фактът, че може да научим нещо дори и от посредствена творба. И че по-важно от самото мнение е как достигаш до него.

За да определим кои критици си заслужава да се следят, нека поставим следните критерии: ясен изказ, елегантен стил и защо не чувство за хумор. Критиката може да е второстепенно изкуство, но все пак е изкуство.

Изненадващо е колко са досадни критическите материали днес. Не само блоговете и рецензиите в Амазон, а дори и статиите в печатните медии – все същите клишета, същите изтъркани фрази и познатият безрадостен тон, лишен от капчица хумор. Бихте се запитали как хората, които са толкова бдителни за чуждите недостатъци, са неспособни да уловят слабостите в собственото си писане?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори