Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Моята любима книжарница

Стартира Втори национален конкурс за любима книжарница

От: Всичко за книгите

Националният конкурс „Моята любима книжарница“ е единственият конкурс в България, посветен на книжарниците, в който победителят се определя от читателите чрез пряко гласуване.

Тази година конкурсът ще се проведе за втори пореден път.

Книжарниците в България отново ще бъдат изправени във вълнуващо съревнование помежду си. В продължение на един месец всички хора, които четат и които купуват книги, за които книжарницата е специално място, ще имат възможност да дадат своя глас за книжарницата, спечелила тяхната лоялност.

В първото издание на  конкурса след оспорвана надпревара с 9,7% от 8036 валидни гласа на първо място и с приз „Любимата книжарница на България” беше избран  Книжен център „Гринуич” от град София.

Тя беше последвана от друга столична книжарница – „Нисим”, с 4,1% от гласовете.

На трето място с 3,6% се нареди книжарница „Вияна” от град Ловеч. След челната тройка – на четвърто, пето и шесто място, бяха съответно „Приятели” от Хасково с 3,5%, „Хеликон-Витоша” от София с 2,6% и „Спектър” от Кърджали с 2,2%.

През целия период на конкурса надпреварата беше изключително оспорвана. Поради малките разлики в броя на гласовете за отделните книжарници наблюдавахме непрекъсната промяна в класирането, затова от голямо значение беше активното популяризиране на конкурса от страна на книжарите към техните клиенти.

Каква е равносметката от миналата година?

Това първо издание на конкурса възникна като спонтанна идея, породена от книгата „Книжарничката на острова”, и прерасна в кампания от национален мащаб. В конкурса хората гласуваха за 171 книжарници от цялата страна. Целта ни беше по време на целия конкурс да се говори за четенето, за важната роля на книжаря, за книжарниците като място за среща с книгите и място за културни и социални контакти. Интересът към кампанията, големият брой гласували, позитивната обратна връзка, която получавахме през цялото време, затвърдиха убеждението ни, че този конкурс беше важен за всички и се случи в правилния момент. Бяхме сигурни, че всеки четящ човек има своя любима книжарница и конкурсът беше хубав начин читатели и книжари взаимно да се обяснят в любов.

Тази година голямата награда за новата любима книжарница на България ще бъде пътуване  за двама до европейски град.

За гласувалите читатели отново ще има много и атрактивни награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори