Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Алфонсо Сабела

Алфонсо Сабела: Корупцията е загниване на обществената тъканИзтъкнатият италиански магистрат Алфонсо Сабела представи книгата си „Заразената столица” в книжарница Хеликон – Витоша. Авторът гостува в България за втори път по покана на издателство „Ера”.

Събитието във вторник вечер премина при голям интерес, като имаше и дълга опашка за автографи.

На срещата присъстваха посланикът на Италия Н.Пр. Стефано Балди, директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди, както и множество представители на общинската администрация, прокурори и журналисти.

sabella2

По-рано през деня италианският магистрат имаше среща и с кмета на София Йорданка Фандъкова.

В „Заразената столица“ Алфонсо Сабела описва като в бордови дневник битките, победите и пораженията, с които се сблъсква, докато „без съмнения и колебание“ служи на Рим. Рим, заразен от мафията, от бизнеса с болката и социалната разруха, от подправени търгове, от обществени пари, преминали в частни ръце.

Дълбокото му убеждение след стотиците арести на мафиоти е, че „когато държавата иска, тя може да се справи с престъпността“. Само десет месеца в общинската администрация на италианската столица обаче сякаш го разколебават. Но той не се отказва и заедно със сформирания от него екип полага огромни усилия да прочисти Вечния град. И постига сериозни успехи.

sabella3

Алфонсо Сабела завършва право в Милано. През 1989 г. се запознава с прокурора Джовани Фалконе и в началото на 90-те се включва активно в най-мащабната битка на държавата срещу мафията, позната като операция „Чисти ръце”. За 5-6 години Сабела успява да проследи, арестува и осъди повече от сто мафиотски босове, сред които Багарела, Бруска и Кунтрера.

От 2000 г. работи в Министерството на правосъдието – първоначално като магистрат за връзка с комисията „Антимафия”, а след това и като началник на Инспектората на затворническата администрация. След закриването на отдела в края на 2001 г. той е назначен като съдия във Флоренция. Доказал честността, ефективността и твърдата си ръка срещу мафията, в края на 2014 г. е назначен лично от кмета на Рим Игнацио Марино за съветник по законността и прозрачността при управлението на публичните финанси. В момента Алфонсо Сабела е съдия в Неапол.

Според него корупцията представлява загниване на обществената тъкан. „Разбира се, компетентните органи трябва да свършат своята част от работата. В Италия съдебната система е наистина независима и това, което правят магистратите, не е никак малко, но обществото не може да бъде просто наблюдател. По време на  работата ми в общината на Рим видях колко много държавни служители не приемат корупцията, не искат да участват в нея, но понякога тези хора се чувстват самотни в този си отказ. Много е важно усилията да бъдат общи, на всяко едно ниво както в администрацията, така и сред гражданите, ползващи услугите на тази администрация”, категоричен е той.

Дали корупцията задължително е обвързана с мафията? Според Сабела нещата са се променили и сега мафията, която управлява огромни капитали, вече не води открита война с държавата. „Все по-малко се стреля, все по-често се подхвърлят пачки”, коментира той.

След направените разследвания и арести при операция „Столична мафия” той остава изумен, че корумпирането на политици с пари излиза по-евтино, отколкото корумпирането на чиновник.

Алфонсо Сабела ще гостува тази вечер (28 октомври) от 18:00 в книжарница Хеликон – Пловдив Център.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори