Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

alan

Алън Мур се оттегля от света на комиксите 

След като написа някои от най-популярните комикси за всички времена – сред които „Пазителите”, „V като Вендета”, „От ада” и „Лигата на необикновените”, Алън Мур сподели, че се оттегля от тази сфера.

На пресконференция в Лондон за последната си творба “Jerusalem”, която изследва историята на родния му Нортхемптън през живота на различни хора, той коментира бъдещите си планове.

„В момента работя върху някои неща за издателство Avatar Press, част от работата по Х. В. Лъвкрафт, с която се занимавам напоследък. Аз и Кевин (О’Нийл – бел. ред.) ще завършим
Cinema Purgatorio, след което ние предстои финалната книга от поредицата „Лигата на необикновените”. След това, въпреки че може да правя странни малки комикси в някакъв момент в бъдещето, ще се оттегля”, сподели Мур.

Британският писател заяви, че е стигнал до това решение, след като е осъзнал, че се чувства прекалено комфортно в тази среда. „Мисля, че направих достатъчно в света на комиксите. Направих всичко, на което съм способен. Ако продължа да създавам комикси, идеите неминуеми ще пострадат, вие ще започнете да ме смятате за стара пушка, а смятам, че и двете страни заслужаваме нещо по-добро от това”.

Алън Мур разкри и с какво иска да се занимава в бъдеще: „Нещата, които ме вълнуват в момента, са такива, с които не знам дали мога да се справя – като филмите, където нямам никаква представа какво правя, или мащабните литературни романи. Неща, за които не бях сигурен дали ще имам издръжливостта… Знам, че мога да направя всичко, което някой друг би могъл да направи в света на комиксите. Нямам нужда да доказвам нещо на себе си или на някого другиго. От друга страна тези нови полета са много по-вълнуващи за мен. Винаги ще уважавам комиксите като форма. Това е една прекрасна форма”.

През 2014 г. Мур заяви в интервю, че планира да се оттегли от публичния живот, след като разпространи дълго опровержение срещу нападките за сексизъм и расизъм в неговото творчество. „Предпочитам моята работа да говори за мен – нещо, което винаги истински съм искал или очаквал”, написа той.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори