Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Селин

Антисемитски текстове на Селин разбуниха духовете във ФранцияБурно недоволство се надигна във Франция, след като голямо издателство обяви плановете си да публикува нова колекция с яростните антисемитски памфлети на писателя Луи-Фердинан Селин.

Френската издателска къща Gallimard обаче настоява да издаде книга с текстове от 30-те години на миналия век, в които Селин призовава за изтребване на евреите.

Все още не е определена дата за публикуване, но от издателството искат да рамкират текстовете и „да ги върнат в техния контекст на трудове, съдържащи брутална жестокост, които са маркирани от антисемитската омраза на автора“.

Уважаваният френски адвокат Серж Карсфелд, който като дете се е крил от нацистите в Ница по време на окупацията, обаче настоява публикуването на тази колекция да бъде спряно и заплашва Gallimard със съд.

Луи-Фердинан Селин продължава да бъде смятан за един от най-брилянтните френски писатели заради романа „Пътешествие до края на нощта“, определян като една от най-великите френски творби на 20-и век. Репутацията му обаче е помрачена от неговите яростни, прохитлерски памфлети по време на войната.

Въпреки че Серж Карсфелд подкрепя идеята историци да изучават тези текстове, според него представянето им в ново лъскаво издание е прекалено и колкото и бележки под линия да има в него, този факт няма да се промени.

В същото време професорът по литература Хенри Годар е на мнение, че „замитането на памфлетите под килима“ ще създаде „нездрава ситуация“ и е по-добре читателите да могат да се запознаят с тях като пълни текстове.

Памфлетите не са издавани от 1945 г. и самият Селин, който умира през 1961 г., е заявил, че не желае да бъдат преиздавани. Сега обаче неговата вдовица, която е на 105-годишна възраст, е дала своя подпис за продажбата на правата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори