Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Скочиха продажбите на „Безкраен празник” във Франция

Скочиха продажбите на „Безкраен празник” във ФранцияПродажбите на мемоара на Ърнест Хемингуей нарастват след атентатите от 13 ноември. 500 бройки се продават всеки ден, а преди атентатите тази бройка е едва 10. Французите носят книгата, която се е превърнала в символ на свободата, за да отдадат почит на жертвите.

„Безкраен празник”, в който американският писател Ърнест Хемингуей разказва спомените си от престоя във френската столица през 20-те години на XX век, стана много търсен.

Французите го поставят сред цветята и свещите пред „Карийон”, един от баровете, атакувани от джихадистите. Бройки от книгата могат да се видят и пред „Батаклан” – концертната зала, която също бе сред целите на терористите. По време на минутата мълчание в понеделник много хора държаха книгата в ръце. Книжарниците продължават да поръчват мемоара на Хемингуей, потвърждава и Давид Дюкрю – пиар на Folio, издателството на книгата.

“Фактът, че се виждат толкова много издания на книгата на Хемингуей, е показателен, защото ние сме много древна цивилизация и държим на ценностите си. Ние сме приятелски настроени към 5-те млн. мюсюлмани, които изповядват свободно и миролюбиво религията си, но ще се борим срещу 10-те хиляди варвари, които убиват уж в името на Аллах”, сподели за BFMTV Даниел, седемдесетгодишна французойка, която също е взела участие в подновяването на интереса към мемоара на Хемингуей. Коментарът й беше разпространен светкавично в социалните мрежи.

„Безкраен празник” оглави продажбите в раздел биографии в сайта на Амазон тази сряда. Книгата е изчерпана както на сайта, така и в много книжарници.

Обикновено книжарниците продават средно 10 бройки от книгата на ден. „В момента бройката е 500”, сподели Давид Дюкрю. Като се има предвид, че средно се продават около 8 000 копия на година, издателите на мемоара са предвидили нов тираж от 15 000 бройки.

Тази мания напомня на предишната по Трактат за толерантносттаот Волтер през януари след атентата срещу „Шарли Ебдо”, когато Folio  направиха допълнителен тираж, след като продадоха 120 000 бройки от книгата на френския философ.

Източник: LEXPRESS.fr с AFPВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори