Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Брекзит

Брекзит може да нанесе тежък удар на британската книжна индустрияСледващото поколение британски писатели е изправено пред тежки времена, смята Найджъл Нютън, изпълнителен директор на Bloomsbury – издателството, което повярва в таланта на Джоан Роулинг.

Поради близките връзки на Великобритания с Европа британските издатели се радваха на големи печалби от ексклузивните англоезични права за книги, продавани на целия континент.

По всичко обаче изглежда, че след излизането на Англия от Европейския съюз тази ситуация ще се промени, тъй като в играта ще се намесят американски издателства като Simon & Schuster.

При такъв сценарий британските издателства ще бъдат принудени да ухажват още повече своите звезди, като им предлагат по-добри условия, за да запазят европейските права. В резултат на това, притиснати от по-големите разходи, по всяка вероятност издателствата ще бъдат много по-предпазливи при подписването на договори с нови автори.

„В момента много често британско издателство държи екслузивните права за дадена книга в Европа – тъй като Великобритания е част от Европа. Когато обаче излезем от Европейския съюз, е твърде възможно пазарът да бъде поделен с американски издатели – т.нар. отворен пазар.

Вследствие на това е много вероятно в Европа да се появят повече американски издания“, коментира Найджъл Нютън, изпълнителен директор на Bloomsbury.

Очаквайте продължение!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори