Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Брекзит

Брекзит може да нанесе тежък удар на британската книжна индустрия (втора част)Брекзит може да нанесе тежък удар на британската книжна индустрия

Директор от издателския бизнес, пожелал да запази анонимност, твърди, че ако се разрази „наистина брутална битка“ между английски и американски издателства за правата в Европа, това ще доведе до сериозни загуби за британските издатели.

„Има някои американски издателства, които виждат в Брекзит възможност агресивно да навлязат на европейския пазар по начин, по който до този момент не са имали възможност“, смята той.

„Ще има по-голяма надпревара за подписите на големите автори – те може би ще печелят повече пари след Брекзит. За тях борбата между английски и американски издателства ще е жестока. Всички, които обаче са по-ниско във веригата, ще пострадат“, категоричен е той.

Всяка година във Великобритания се издават около 200 000 книги – най-големият брой в света.

„Британските издатели по всяка вероятност ще рискуват по-малко с нови автори, като освен това ще им плащат по-малко и ще искат да се сдобият със световните права по-бързо от обикновено, за да вземат по-голям дял от приходите. Затова за новите и по-малки автори ще бъде много по-трудно“, твърди директорът.

Книгоиздаването е една от най-успешните индустрии на Острова – Великобритания е най-големият износител на книги в света със 17% от общия дял, като зад нея се нареждат САЩ (15%) и Германия (10%).Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори