Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

моята любима книга

Български автор спечели конкурса „Моята любима книга-2016”След оспорвана надпревара „Бабо, разкажи ми спомен” на Ивинела Самуилова спечели Националния конкурс „Моята любима книга – 2016”.

Книгата на българската писателка получи най-много гласове във финалния етап на надпреварата, в който се съревноваваше с още двайсет други заглавия.

Вторият кръг на конкурса протече от 10 до 19 март и в него читателите имаха възможност да подкрепят само една от книгите финалисти.

С 11,21% от 4520-те действителни гласа във финалния етап на надпреварата „Бабо, разкажи ми спомен” на Ивинела Самуилова зае челното място и получи приза „Любимата книга на България” за 2016 г.

На второ място с 9,69% е поетичната книга „Този път, за да ме чуеш” на Ралица Генчева, а на трето място с 9,21% – отново поезия, и отново на млад български автор – „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого” на Константин Трендафилов.

Заглавията, на които малко не им достигна да влязат в челната тройка, са „Двор от мъгла и ярост” от Сара Маас, „Обречена на теб” от Силвия Дей и „Аз още броя дните” от Георги Бърдаров.

Крайното класиране на книгите от финала, както и пълното класиране по категории може разгледате тук.

Класирането на финалистите показва не само силно българско присъствие – от 21 книги 10 са на български автори, но и концентриране на тези заглавия в предните позиции. Активността на младите български писатели в социалните мрежи, непосредственият диалог с читателите и създаването на лоялна публика са сред факторите, които явно помагат на родните автори да получат силна подкрепа в надпреварата.

На втори и трето място са поетични книги, което е ясен знак за връщането на интереса към българската поезия. Тази година бе създадена отделна категория за поезия в първия кръг и именно в тази група се наблюдаваше най-активно гласуване.

Първите три книги във финалното класиране получиха най-много гласове в своите категории в края на първия кръг – „Бабо, разкажи ми спомен” в „Съвременна художествена проза”, „Този път, за да ме чуеш” и „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого” в „Поезия”, съответно първо и второ място.

Победителите в другите категории след първия етап са: при „Дамски романи“ – „След теб“; „Трилъри и криминални романи“ – „Таен свидетел“; „Исторически романи“ – „Аз още броя дните“; „Фантастика, фентъзи и хорър“ – „Двор от мъгла и ярост“ и в категория „Нехудожествена литература“ – „101 романтични места в България“.

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 50,65% от гласувалите са от София. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 25 до 34 години, които активно общуват в интернет и в социалните мрежи.

През следващите седмици в нашия сайт очаквайте няколко критически статии, които ще се фокусират върху седемте категории и ще дадат интересен и задълбочен поглед върху участвалите заглавия в конкурса.2 thoughts on “Български автор спечели конкурса „Моята любима книга-2016””

  1. Много се радвам на резултатите. Браво на всички спечелили, а и не конкурса! Ясно ли е вече кой печели ваучер за книги?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори