Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Джордан Петерсън

Джордан Петерсън: Преследването на щастието е безсмислена целЖивотът е трагичен и всички ние сме способни да се превърнем в чудовища, казва провокативният канадски психолог Джордан Петерсън. Това обаче не спира милиони да гледат неговите онлайн лекции.

Книгата му „12 Rules for Life: An Antidote to Chaos“ е амбициозен, а според някои и прекалено самоуверен опит да обясни как всеки би трябвало да води живота си. Освен по съвсем различните си внушения изданието се отличава от другите книги за самопомощ и по източниците, които използва – Библията, Ницше, Фройд, Юнг и Достоевски.

55-годишният Джордан Петерсън е професор по психология в Университета в Торонто. Той попадна в новинарските заглавия през 2016 г., след като отказа да използва полови неутрални местоимения, както го изискваше законопроектът C-16. Вследствие на това Петерсън бе приветстван като мъченик на свободното слово или порицаван като трансофоб.

Неговите клипове, които се разпространяват в мрежата, съдържат обширни деконструкции на схващания и митове – антични и модерни.

Джордан Петерсън е в състояние да представи и най-сложните идеи по един атрактивен начин. Може би именно затова клиповете му имат над 35 милиона гледания. Дори библейските му лекции са гледани над 5 милиона пъти, което е наистина впечатляваща бройка за теологически анализ на Стария завет.

„Щастието е безсмислена цел. Не се сравнявайте с другите хора, а с това, което сте били вчера. Никой не се измъква от нищо, никога, така че поемете отговорност за собствения си живот. Повикайте вашия собствен свят – не само метафорично, но буквално и неврологично“, споделя той.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори