Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Джордж Р. Р. Мартин

Джордж Р. Р. Мартин удивен от феновете сиСлед като авторът на поредицата „Песен за огън и лед” обяви, че няма да успее да завърши шестата книга „Ветровете на зимата” (Winds of Winter) преди излъчването на сериала по телевизията, блогът му беше залят с коментари, окуражаващи го с думите „Не се тревожи, Джордж“.

Джордж Р. Р. Мартин благодари на феновете си за „оказаната удивителна подкрепа”, която последва след обявлението му, че няма да успее да завърши книгата „Ветровете на зимата” преди излъчването на поредния сезон на сериала „Игра на тронове” тази пролет. На 2 януари Мартин обяви на сайта си, че няма да успее да предаде ръкописа на шестата книга от поредицата си въпреки удължения краен срок до края на 2015 г., който му бе даден от издателите му.

„Да, има много написано. Стотици страници. Десетки глави, сподели авторът, но има още много за писане. Предстоят ми месеци писане… и то ако работата върви добре.”

Издателите на Мартин и самият автор искаха книгата „Ветровете на зимата” да бъде издадена преди излъчването на шестия сезон на сериала по HBO. Но това няма как да стане. „Нямам извинение. Няма кого да виня освен себе си. Опитах и все още опитвам”, допълни Джордж Р. Р. Мартин.

И в миналото авторът е бил критикуван от феновете си за скоростта, с която пише. През 2009 г. се стигна до публичната му защита от Нийл Геймън. Този път обаче реакцията на читателите е противоположна. В блога на писателя се появиха повече от 1000 коментара, които подкрепят работата на Мартин. „Обичам работата ти, Джордж! Ще е готово, когато е готово. Ще чакам.”, „Не се тревожи, Джордж!”, „Работете, колкото е необходимо, сър!” са само част от коментарите на феновете. „Не е било приятно да се напише, казва един от феновете по повод обявлението, че поредният краен срок е изпуснат, но е факт, че след 50 години читателите ще съдят книгата по качествата й, а не дали е издадена преди излъчването на сериала. Колкото и да ми се иска да видя книгата по-скоро, в крайна сметка смятам, че качеството е приоритет”.

Мартин благодари на феновете си за оказаната удивителна подкрепа след обявяването на новината. „Благодаря ви толкова много. Има 40 страници с коментари, не съм прочел дори половината. Не мога да изразя колко много оценявам милите думи и добрите пожелания”.

Петата книга от поредицата „Танц с дракони” (изд. „Бард”) беше издадена през 2011 г., малко след излъчването на първия сезон на „Игра на тронове“ по HBO.

Главното притеснение на феновете е, че с предстоящото излъчването на шестия сезон на сериала ще се разкрият детайли от действието и ще се развали удоволствието от четенето на следващата книга. Авторът коментира, че „имайки предвид докъде се е развила историята в книгите и сериала, е неизбежно да не бъдат разкрити някои обрати в сюжета”, и добавя, че някои от разкритията в сериала може въобще да не бъдат разкрития, защото действията в книгите и в сериала се разминават и ще продължат все повече да се различават.” Някои от героите са живи в книгите, но убити на екрана, докато други – главни в книгите, въобще не са намери място в сериала.

„Игра на тронове” е най-гледаният телевизионен сериал в света в момента, написа Мартин. Това е невероятна продукция с невероятен актьорски и сценичен екип. „Ветровете на зимата” също ще бъде много добра книга, когато бъде издадена. Или поне толкова добра, колкото мога да я направя… Насладете се на сериала. Насладете се на книгите. Междувременно аз ще продължавам да пиша. Глава по глава. Страница по страница. Дума по дума. Това е, в което съм добър”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори