Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Джордж Р. Р. Мартин

Джордж Р. Р. Мартин дава стипендия за фентъзи писателСветовноизвестният писател Джордж Р. Р. Мартин ще финансира стипендия за 6-седмичен курс по научна фантастика и фентъзи, за да помогне на „следващия велик фантаст в дългия път напред“.

Авторът на бестселъра „Игра на тронове“ ще подсигурява всяка година обучението и квартирата на един студент по време на интензивен уъркшоп в Clarion West Writers Workshop в Сиатъл.

„Стипендията Worldbuilder (в превод – създател на светове) няма да има ограничения по отношение на възраст, раса, пол, религия, цвят на кожата, произход или поле на проучването“, написа той в своя блог.

По думите му в момента „светът има нужда от повече чудеса от когато и да било“ и това всъщност го е вдъхновило за стипендията.

Мартин набляга на важността на „създаването на светове“ в литературата, възхвалявайки умението на Дж. Р. Р. Толкин да сътворява измислени страни. Според него всяка велика история се нуждае от интересни герои, завладяващ сюжет, наситена проза, важна тема, както и от запомняща се среда:

„Вторична вселена, както я определя Толкин – свят, който е като нашия, но и се различава от него. Свят със своя собствена богата история, география, традиции, прелести и страхове.Самият Толкин е ненадминат създател на светове“.

Мартин сподели и че не е забравил откъде е тръгнал: „Спомням си много добре началото на писателския си път – битката за продажби, броенето на всеки цент. Надявам се, че стипендията Worldbuilder ще помогне на следващия голям фантаст в дългия път напред. Както Толкин е написал – всяко пътуване започва с една стъпка“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори