Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

roald

Добавиха думи на Роалд Дал в английския речник 

За да отбележи 100 години от рождението на Роалд Дал, които се навършват днес – 13 септември, The Oxford English Dictionary пуска обновено издание, което включва неологизми – думи, измислени от самия писател.

Един от най-обичаните детски автори е написал класики като „Матилда”, „ГДВ”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, както и много други. В тях той е създал много думи, които означават нещо ново. Някои от тях вече са официална част от The Oxford English Dictionary.

Това се случва, след като по-рано тази година Oxford University Press (OUP) издаде речник, посветен на Роалд Дал, който представлява илюстрирана книжка, насочена към децата.

В новото издание на The Oxford English Dictionary са включени думи като „scrumdiddlyumptious” (more than scrumptious) и „Oompa Loompa” (tiny orange beings), докато към „scrumptious” и „splendiferous” са добавени цитати от творчеството на Роалд Дал.

„Много сме развълнувани да видим как тези думи излизат извън света на детските книги и навлизат в ежедневния език и общуването. Те са чудесен пример за това как Роалд Дал си играеше с езика и с неговото звучене”, заяви отговорният редактор на Oxford University Press Саманта Армстронг.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори