Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

swear

Драстичен ръст на употребата на нецензурни думи в книгите„Във всяка къща трябва да има стая, в която да можеш да псуваш, защото е опасно да ограничаваш такава емоция”, е написал някога Марк Твен.

Днес легендарният писател вероятно би аплодирал значителния ръст в използването на нецензурни думи в американската литература за последните 60 години.

Според ново изследване, при което са прегледани близо милион заглавия, думата “motherfucker” е била използване 678 пъти по-често в началото на 21-ви век, отколкото през 50-те години на миналия. Употребата на “shit” е увеличена 69 пъти, а “fuck” се среща 168 пъти повече.

Водено от писателя и професор по психология Жан Твенге, проучването е обхванало американски книги, публикувани между 1950 и 2008 г., като специално внимание е обърнато на използването на думите “shit”, “piss”, “fuck”, “cunt”, “cocksucker”, “motherfucker”, and “tits”. Екипът се е спрял точно на тях, защото те са описани от комика Джордж Карлин през 1972 г. като „седемте думи, които не можеш да кажеш по телевизията”.––

„Предполагах, че употребата на нецензурни думи се е повишила доста през последните десетилетия, но бях изненадан, че ръстът е толкова висок”, коментира Твенге.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори