Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

ддс върху книгите

Европейската комисия обещава по-ниско ДДС върху е-книгитеЕвропейската комисия се ангажира с намаляването на ДДС върху електронните книги. Предстоящите детайлни предложения за законодателни промени ще дадат възможност на всяка от страните членки да редуцира данъка до ставка от 5%.

С новия план за действие Европейската комисия се задължава да „обърне внимание на неравностойното отношение спрямо печатните и електронните издания, що се отнася до данък върху добавената стойност“ в контекста на Единния цифров пазар. Детайлите по проектозакона ще бъдат обявени тази есен.

Печатните и електронните книга се третират различно от Европейската комисия по отношение на ДДС. Според действащите наредби е-книгите са класифицират като „електронна услуга“ и не отговарят на условията за намаляване на ДДС, което важи за печатните книги. Издатели, автори и книготърговци от цяла Европа вече са протестирали срещу неравноправното начисляване на данъка за двата вида издания.

Планът за действие на ЕК обещава: „…По-високата ДДС ставка на електронните издания често е резултат от правни ограничения. Нашето предложение ще се опита да уеднакви законите за данъка върху добавената стойност в целия Европейски съюз“.

По информация на The Bookseller проектозаконът за ДДС върху електронните издания, който ще бъде оповестен през есента, най-вероятно ще предложи намаляване на минималната ставка на ДДС в сектора до действащата в момента редуцирана ставка от 5 %. Едва тогава страните членки ще могат да решат дали да се възползват от промените.

Стивън Лотиндж, изпълнителен директор на Асоциацията на издателите, сподели: „Редуцирането на ДДС върху електронните публикации е стъпка напред в намаляването на разходите за четене и обучение за много хора“.

Президентът на Федерацията на европейските издатели Пиер Дютиойл също приветства действията на ЕК: „Книгоиздаването е индустрия на XXI в. и стратегията му на развитие е да доставя книги, независимо от формата, до своите читатели и потребители”.

Европейската комисия предлага два варианта на страните членки по отношение на промените в сектора:
Първи вариант: всички страни членки ще могат да намалят ДДС ставките на стоките и услугите, включени в новия проектозакон. Това ще реши проблема с неравностойното облагане. От друга страна, страните членки няма да могат да въведат нулеви ставки, ако желаят това.

Втори вариант: страните членки ще могат да приложат редуцираната ставка на ДДС върху избрани стоки и услуги, при условия че това не създава рискове за „нечестно” данъчно облагане или неправомерно усложняване на данъчната система.

Източник: The Bookseller

Докато чакаме новия закон и реакцията на българското правителство, може да си припомним отвореното писмо на Божана Апостолова до премиера Бойко Борисов, където се засягат важни въпроси за книгоиздаването, един от които е въпросът за ДДС върху книгите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори