Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Елиф Шафак

Елиф Шафак се включва в проекта Future LibraryТурската писателка Елиф Шафак се присъедини към Маргарет Атууд, Дейвид Мичъл и Сьон в проекта Future Library, който ще бъде видян от читателите чак през 2114 г.

Измислена от исландката Кейти Патерсън, по нейните думи инициативата е „жива, дишаща и органична творба, която се развива в продължение на 100 години”.

Началото на проекта е поставено през 2014 г. и оттогава всяка година Патерсън приобщава към него писател, който да напише ръкопис.

Текстовете ще останат тайна до 2114 г., когато посадените през 2014 г. дървета в норвежката гора Нордмарка ще бъдат отсечени и от тях ще бъде направена хартията, на която ръкописите ще бъдат отпечатани.

Кейти Патерсън коментира защо е предложила участие в проекта на Елиф Шафак: „Нейното творчество премахва границите – културни, географски, политически, идеологически, религиозни и духовни. Стилът й е магически и дълбок, създава връзка между хора и места: сигнал за надежда в едно много разделно време”.

От своя страна турската писателка сподели, че за нея е чест да се включи във Future Library: „Това е изключително необичаен проект, в който са вложени много мисъл, вяра и сърце. Цялата идея за създаването на ръкопис, който, да се надяваме, ще бъде четен в бъдещето, за мен е като да напишеш писмо и да го хвърлиш в реката. Не знаеш къде ще стигне и кой ще го прочете – просто вярваш, че времето тече”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори