Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

астрид линдгрен

Джаклин Удсън спечели наградата „Астрид Линдгрен“ за 2018 г.Джаклин Удсън (Jacqueline Woodson) е носител на престижната награда „Астрид Линдгрен” за 2018 г.

„Исках да пиша за момичета. Исках да пиша за приятелство и за всички тези неща, които ми липсваха в голяма част от книгите, които съм чела като дете“, e споделяла американската писателка.

Жаклин Удсън

Нейното име бе обявено от председателя на журито Боел Вестин на церемония в Стокхолм, която бе предавана пряко по време на Панаира на детската книга в Болоня.

Поради технически проблеми с връзката гостите на събитието в италианския град чуха името на победителя от професор Х. Ашър.

astrid3

За най-големия приз за детска литература, известен още като „Малкия Нобел”, бяха номинирани общо 235 кандидати от 60 държави, като 40 от тях бяха включени за първи път.

Сред тях бяха и трима българи – писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова заедно с илюстратора Любен Зидаров.

Наградата „Астрид Линдгрен” отличава творби или дейности с висока художествена стойност, но освен това лауреатите трябва да „прегръщат” човешките ценности, които е изповядвала легендарната шведска писателка.

Призът в памет на Астрид Линдгрен е учреден от шведското правителство през 2002 г. и е на стойност 500 хиляди евро.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори