Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Убийство в Ориент Експрес

Зад кулисите на „Убийство в Ориент Експрес”Класическата творба на Агата Кристи „Убийство в Ориент Експрес” обсебва читателите още с публикуването на романа през 1934 г.

orient2

Преди седмица бе премиерата на новата филмова адаптация на култовото произведение, в която участват звезди като Джони Деп, Мишел Пфайфър, Уилям Дефо, Пенелопе Крус и Джуди Денч.

Ето и някои любопитни подробности около продукцията:

– Оригиналният маршрут на „Ориент Експрес” (от 4 октомври 1883 г.) е стигал от Париж (Франция) до Гюргево (Румъния).

– Когато се появява трейлърът на филма, много фенове на Агата Кристи изразяват негодуванието си от начина, по който режисьорът Кенет Брана е представил иконичния мустак на Еркюл Поаро. Любопитно е, че при първата филмова адаптация на романа през 1974 г., самата Агата Кристи не е харесала мустака на Албърт Фини, който е бил в ролята на легендарния детектив.

– Разположението на героите на масата по време на сцената в тунела е препратка към картината „Последната вечеря” на Леонардо да Винчи.

– В истинската история на „Ориент Експрес” е било извършено едно убийство. Мария Фаркасану е ограбена и убита от Карл Щрасе, който я бута от движещия се влак – това се случва година, след като книгата на Агата Кристи е била публикувана.

– Историята е частично вдъхновена от случая на Чарлс Линдберг, чийто 20-месечен син е отвлечен, а похитителите пожелават 50 хиляди долара откуп. Сумата е платена, но синът на Линдберг е открит мъртъв.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори