Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Панаир на книгата

Започва Софийският международен панаир на книгата 

     На 8 декември 2015 г. започва 43-то издание на Софийския международен панаир на книгата. Най-големият книжен форум в България ще бъде разположен от първи до четвърти етаж в Националния дворец на културата. Панаирът на книгата ще продължи до 13 декември, а работното време за посетители е от 10:00 до 20:00 часа всеки ден (в неделя до 19:00 часа). Във форума участват над 200 изложители от страната и чужбина. На специални щандове ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран и ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

   Официалното откриване на събитието е на 8 декември от 11:00 часа на партера на НДК. Специален гост на откриването е Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели.

    В рамките на панаира посетителите ще имат възможност да се срещнат с познати и обичани автори и да присъстват на премиери и интересни работилници за най-малките читатели. Културната програма, подготвена от организаторите и изложителите, включва повече от 80 събития.

    По традиция Софийският международен панаир на книгата е домакин на връчването на най-престижните награди в книгоиздателския бранш – „Златен лъв“. Призът се присъжда в две направления – за издателски проект с най-голяма обществена значимост и за най-добър издателски проект на годината. Официалната церемония по връчването на наградите „Златен лъв“ за 2015 г. е част от културната програма на панаира и ще се състои на 11 декември от 20:00 часа на сцената на ет. 3 в НДК.

     По време на Софийския международен панаир на книгата се провежда и основната програма на Софийския международен литературен фестивал – най-новия и успешен литературен форум в България. Фокусът на тазгодишното трето издание на фестивала е литературата от Иберийския полуостров. Организаторите са подготвили интересна програма, включваща срещи с известни испански и португалски автори. Събитията ще се проведат в Мраморното фоайе на НДК. Още на 8 декември посетителите ще имат възможност да участват в разговор с писателя Хосе Карлос Сомоса. Жозе Родригеш Душ Сантуш, Лоренсо Силва, Клара Санчес и Маркос Торенте са само част от авторите, които ще гостуват на фестивала. Организаторите са предвидили място за автографи, детски кът, прескът и книжарница. Испанската кухня ще съпътства основната програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

      Част от събитията в културната програма на панаира тази година ще се проведат в Литературен клуб „Перото“ и „ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс“. Там ще се проведат и някои от премиерите на Софийския международен литературен фестивал.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори