Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Алеа на книгата

Защо Алея на книгата е важно събитие (+ пълен списък на щандовете и издателствата)Днес започва Шестото издание на Алея на книгата – София, най-голямото досега. До края на седмицата пешеходният булевард Витоша ще приюти отново издателствата, книгите и читателите.

Алеята на книгата е само едно от множеството културни събития, свързани с книгите, които минават шумно и активно не само в столицата, но и в други големи градове на страната. През летните месеци подобна Алея беше организирана във Варна. Двата големи форума Панаир на книгата и Базар на книгата се случват ежегодно и са възприемани от читателите като знакови. София чете, Пловдив чете и Варна чете вече са утвърдени прояви със своя традиция.

Това е ярка тенденция от последните години – книгите излязоха от книжарниците, издателите се приближиха до читателите, а събитията, свързани с книги и четене, станаха популярни.

Все повече отшумява митът, че днешният човек не чете. Напротив, четенето е мода, страст на деня, все по-търсено удоволствие.
Това явление се забелязва особено силно през последните години, съпроводено с растеж на броя на новоиздадени заглавия. Социалната функция на четенето е един от основните фактори за този феномен. То вече не е „занимание самотно“. Читателите комуникират със самата книга почти толкова, колкото и с другите читатели благодарение на социалните мрежи.

Четенето има и допълнителен ефект – то изравнява социалните слоеве, създава усещане за принадлежност към група, която не е формирана според материалните притежания или професионалната реализация. То е масово и достъпно в по-голяма степен от останалите изкуства.

Това е едно от обясненията за все растящата популярност на събитията, свързани с книгите. Те са място за концентрация на хора, споделящи еднакъв интерес.
Съпътстващата програма на културното събитие, в която са предвидени срещи с писатели, премиери на книги и гостувания, носи допълнителен ефект на сближаване. Пътищата между хората, книгите и техните създатели са съкратени съвсем, сближаването става все по-плътно. Ползите от това са дългосрочни, ефектът им ще се усети трайно и в следващите десетилетия. За издателите това е изключително полезно, защото получават директна обратна връзка за интереса на аудиторията. За читателите също, защото социалните мрежи и телевизията не могат да информират за цялото разнообразие от новоиздадени заглавия. Всъщност това е една от основните причини да се налага по-често провеждане на публични продажби на книги. Медиите са в дълг към издателите и читателите. Популяризацията на основни заглавия е крайно недостатъчна. Извън държавните радио и телевизия, твърде малко са медиите, които отделят време и пространство за книги и четене. Така че Алеята на книгата има и своеобразна и важна рекламно-информационна функция.

Би било чудесно, ако читателите не разчитат само на подобни събития, за да попълват библиотеките си. Притиснати от много фактори, единият от които е и медийното мълчание, издателите са принудени да правят свръхнамаления, които затрудняват развитието на издателския бизнес в България, но всъщност най-вече вредят на богатството, разнообразието и качеството на българския литературен пазар.

Ето и пълния списък на издателствата, които може да откриете на тазгодишната Алея на книгата в София:

Участници в Алея на книгата София:

Шатра 1 – Артлайн Студиос, Вакон, Сиби

Шатра 2 – ICU, АМГ, Книжарници „Приятели“

Шатра 3 – Фют

Шатра 4 – Книжен център „Гринуич“

Шатра 5 – Кибеа, Клевър Бук, Пан, Хелиопол

Шатра 6 – Асеневци, Еднорог, Хартиен свят

Шатра 7 – Бяло Братство, Захарий Стоянов, Списание 8, Тип-Топ Прес

Шатра 8 – Атеа, Ергон, Коала Прес, Труд

Шатра 9 – Бард, Хермес

Шатра 10 – Агата-А, Дамян Яков, Лексикон

Шатра 11 – Алтера, Букохолик, Парадокс

Шатра 12 – Колибри, Пергамент Прес, Фондация „Калпатару“

Шатра 13 – Емас, Фама

Шатра 14 – Прозорец, Просвета

Шатра 15 – Жанет 45, Милениум, Шамбала

Шатра 16 – Анубис, Булвест 2000, Клет България, Сиела

Шатра 17 – Лира Принт, Издателство на НБУ, Прес

Шатра 18 – Жар – Жанет Аргирова, Изида, Персей, Посоки

Шатра 19 – Ера, Рива

Шатра 20 – Вакон, Ина, Локус, Наука и изкуство

Шатра 21 – Жануа’98, Ибис, Инле, Плеяда

Шатра 22 – Рибка, Унискорп

Шатра 23 – Кръгозор, Лабиринт, Про Бук

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори