Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

лолита

Илюстровано издание на „Лолита“Модерната класика на Набоков ще се появи с илюстрации.

От дълго време романът „Лолита“ на Владимир Набоков (изд. „Фама“) заема своето място в литературата с нестандартния си поглед върху любовта, табутата и човешката психика. С богат език и със сложните морални въпроси, които поставя, книгата достига ранга на модерна класика.

1

Изданието на „Фолио Съсайъти“ засилва въздействието на темите табу, описани в книгата, като ги пресъздава чрез илюстрации. Илюстрациите на Фредерико Инфанте се разграничават от свръхсексуализирания прочит на книгата и нейните филмови адаптации и предлагат по-дълбоко психологическо тълкуване на романа чрез невероятните визуални представи на художника.

2

Изображенията, които представят специфични сцени от текста на Набоков, са подчертани с розови багри като продължение на романтичното настроение на романа. Линиите са неясни, а илюстрациите са мъгливи точно както моралните граници, които „Лолита“ премахва. Изображенията са естетически сложни и стават все по-комплексни с напредването на сюжета. Според Инфанте те са опит да се следва етическия и емоционален текст на „Лолита“. Целта на илюстратора е била да създаде образи, пресъздаващи баланса между невинността и истинската същност на младото момиче. По този начин Инфанте разграничава и измамните илюзии на главния герой Хъмбърт от реалните събития в текста.

3

Заглавието на новото издание също е претърпяло творческа промяна – то е разделено на срички „Ло-Ли-Та“. Така е уловен духът на първите редове от книгата на Набоков: „Лолита, светлина за живота ми, огън за слабините ми. Мой грях, моя душа. Ло-ли-та: връхчето на езика прави три стъпки по небцето, на третата се блъсва в зъбите. Ло. Ли. Та.“

4

Източник: The Reading RoomВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори