Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Tunglio

Исландско издателство печата само при пълнолуние – втора частПърва част

Дагур и Рагнар уверяват, че горят книгите с „голяма грижа и внимание, като използват единствено първокласен френски коняк, за да разпалват огъня”. Те твърдят, че изпепеляващите им актове нямат нищо общо с историята, с цензурата или с политиката.

Някои биха казали, че ограничаването на достъпа до издаваните от тях книги е нещо недемократично. „Демократично не означава неограничено количество и снабдяване, а за нас е равнозначно на честен процес”, вярват те.

Техните книги са евтини и не могат да бъдат поръчвани предварително.

„Всеки е добре дошъл, споделят Дагур и Рагнар, но ясно си дават сметка, че оскъдността на техните тиражи е фундаментална за това, което правят: Това може да изглежда като противоречие. Ако е така, съжаляваме, но не съжаляваме. Просто се опитваме да правим това, което смятаме за правилно, забавно или красиво – по възможност и трите заедно.”

Основният въпрос все пак остава: защо? „В центъра на нещата има противоречие и така е и с Tunglio”, обясняват двамата. Дагур и Рагнар едновременно обичат и мразят това, че книгите „се стремят към дълъг живот”. За някои писатели създаването на книга е заблуждаващ опит за безсмъртие. Tunglio се стреми да спаси своите автори от тази заблуда.

Ако все още не може да си обясните концепцията на исландското издателство, неговите идеолози едва ли ще ви помогнат много: „Опитваме се да останем верни на определена логика, но това е логиката на поема, а не на проза”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори