Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Иън Макюън

Иън Макюън идва в БългарияИън Макюън, който днес празнува 70-годишен юбилей, ще бъде специален гост на церемонията по откриването на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri.

Освен че ще се срещне с читатели и зрители, един от най-награждаваните английски писатели ще бъде удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет.

Роден на 21 юни 1948 г. в Алдершот, Великобритания, Макюън e носител на „Букър“, „Уитбред”, „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“ и още много престижни награди и отличия.

Повечето от книгите му имат успешни филмови адаптации по негов сценарий. Шедьовърът „Изкупление” е номиниран за „Оскар” в 7 категории, включително за най-добър филм.

Само през изминалата 2017-а година са филмирани три от неговите най-ярки произведения – „На плажа Чезъл“ (който ще бъде показан на фестивала), „Законът за детето“ и „Дете във времето“.

През 2008 г. „Таймс” включва Макюън в списъка „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам”, а „Дейли Телеграф” му отсъжда 19-о място в класацията „100-те най-могъщи личности в британската култура”.

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се проведе от 11 до 24 октомври под мотото „Любов между редовете“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори