Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

великият глад в Китай

Китайските власти спират автор да получи награда в САЩ 

Бивш репортер на oфициалната информационна агенция на Китай „Синхуа” обяви, че правителството му е забранило да приеме награда от Съединените щати за книга, описваща големия глад в Китай.

Книгата на Янг Циси със заглавие „Гробница“ (Tombstone), издадена през 2008 г., бе удостоена с награда от университета „Харвард“ през декември миналата година. В рамките на 1 200 страници авторът разказва за големия глад в Китай, продължил от 1958 г. до 1961 г. Според него най-малко 36 милиона китайци са починали по време на кризата. Той обвинява правителството, че е крило информация за катастрофата, предизвикана от некомпетентно управление в земеделския сектор. При писането на книгата авторът е имал достъп до правителствени документи, които никой друг не е чел досега.

famine

Изданието идва след наскоро даденото позволение от китайското правителство да се пишат книги за грешките и проблемите, възникнали по време на управлението на Мао Дзедун. Въпреки разрешението на правителството, книгата на Циси е забранена в Китай, защото разкрива една от най-големите национални катастрофи в страната.

В телефонно интервю за Асошиейтед Прес авторът казва, че информационната агенция „Синхуа“ няма да му позволи да пътува до САЩ, за да си получи наградата. Той не уточнява как точно ще бъде спрян да напусне страната и дали паспортът му е бил конфискуван. Авторът също добавя, че през ноември минала година е успял да отиде до Швеция, за да приеме наградата „Стиг Ларшон“, като не е уведомил предварително властите. Този път той е оповестил намерението си да пътува и правителството предприело мерки да предотврати това. Циси отказва да коментира повече, защото е под стриктна забрана да говори с чуждестранни репортери.

„Скърбя за 36-те милиона, оставени да умрат от глад, каза Янг Циси. Скърбя, че тази човешка трагедия, случила се преди пет десетилетия, все още е прикривана, а хората, осмелили се да пишат за нея, са атакувани, оклеветявани и поставяни под натиск.“

След като се пенсионира като репортер в „Синхуа“, Янг пише за историческо списание, което не е от най-харесваните от правителството. В публично съобщение авторът обяви, че под натиск от „Синхуа“ е напуснал журнала още миналата година. От „Синхуа“ не са коментирали въпроси, засягащи Янг Циси и книгата му.

 Източник: VOAВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори