Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

забранени книги

Книготърговец в Хонконг специализира в „забранени“ книгиВ гъстонаселен район на Хонконг червена табела с лика на Мао приканва минувачите да посетят магазинче, където ги очакват кафе, книги и безплатен интернет. Любопитните посетители преминават покрай гише, където могат да обменят чужда валута, изкачват се по тясното стълбище и се озовават в стая, пълна с книги. На червените стени са окачени революционни лозунги от 60-те години на XX в., както и сувенири от управлението на Мао. Ароматът на кафе и звуците от джаз придружават ентусиазираните читатели в търсенето им из рафтовете с книги.

Това е „Народната книжарница“, ръководена от хонконгския предприемач Пол Танг. При отварянето на обекта през 2002 г. Танг се специализира в продаването на китайскоезични книги, донесени от континентален Китай. Година по-късно се налага Танг да промени продуктовата си политика, защото правителството улеснява пътуването на китайските граждани от вътрешността на страната до Хонконг, което предизвиква приток на туристи. След тази промяна Танг започва да продава книги за Китай, засягащи предимно политически интриги на високо ниво и секс скандали. Това са книги издадени законно в Хонконг, но забранени в останалата част на страната.

Напоследък „Народната книжарница“ се радва на още по-голямо внимание, след като наскоро изчезнаха петима души, работещи за книжарница и издателство, профилирани в предлагането на забранени книги в другите части на Китай.

Танг коментира, че не се притеснява особено за своята безопасност и за бизнеса си, защото правителството се концентрира главно върху издателства и тясно свързаните с тях книжарници. „За правителството ние сме твърде малки“, допълни още той. Танг отбеляза още, че въпросните книги си остават широко разпространени в Хонконг и могат да бъдат намерени почти навсякъде – от вестникарските будки до универсалните магазини.

Източник:NPRВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори