Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Марсел Пруст

Марсел Пруст си плащал за положителни статииПрочутият френски писател Марсел Пруст е плащал за хвалебствени статии във вестниците за първата част от „По следите на изгубеното време” – „На път към Суан”.

Авторът е писал сам рецензиите и ги е пращал на своя издател, за да бъдат напечатани, „така че да няма следи от моя почерк”.

Това става ясно от писма, които са излезли наяве заедно с изключително рядък екземпляр на „На път към Суан”, който се очаква да бъде пуснат на стартова цена от около половин милион долара на търг на аукционната къща „Сотбис” в Париж следващия месец.

От писмата става ясно, че Марсел Пруст е организирал всичко от своето легло, обещавайки на своя редактор в издателство Grasset, че „разбира се, ще му върне всички пари”.

Заможният писател е платил 300 франка – около 900 британски лири в днешно време, за ласкателен отзив за „На път към Суан” на първата страна на вестник Le Figaro. Той е дал още 600 франка за значително по-голям хвалебствен текст, написан от негов приятел, за първата страница на Journal des Debats.

Според експерти жадното търсене на публичност от страна на Пруст се е дължало на факт, че той е трябвало да плати за издаването на книгата. Френският автор получава множество откази за публикуването на романа, преди Луи Брун да убеди своя шеф Бернар Грасе да издаде творбата – условието обаче е било писателят сам да си плати всички разходи.

Дори тогава Грасе не е възлагал никакви надежди на „На път към Суан” – давайки екземпляр от нея на свой приятел, заявява: „Не става за четене”.

Няколко седмици след публикуването на романа обаче някои критици намират творбата за гениална, а други остават озадачени от нея.

„По-късно издателят Гастон Галимар пише на Пруст, че отказът да издаде романа е най-голямата грешка в цялата му кариера”, споделя Беноа Путман от „Сотбис”.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори