Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

готварска книга

Монаси от Съмърсет откриха готварска книга от 1793 г.Готварска книга с десетки рецепти, датирани от 1793 г., беше открита в монашеска библиотека в Съмърсет. Рецепти за яхния от гълъби и супа от костенурки са измежду написаните на ръка бележки от кухнята на Бегбрук Хаус близо до Бристол.

Според общинските публични архиви къщата е изгоряла през 1913 г. Готварската книга бе намерена от монасите от абатство Даунсайд, докато са проучвали частна библиотечна колекция, придобита от манастира.

Кристофър Каласоне, един от монасите, които живеят в абатството, каза: „Манастирът съществува от почти 500 години и е събрал голяма колекция от архиви – древни документи и книги, между които се появи и тази готварска книга.” По една от рецептите в готварската книга той опече питка, следвайки инструкциите, включително „да намаже питката с жълтък с върха на перо”.

Книгата включва още рецепти за пиле с къри, написани 46 години след публикуването на първата рецепта с къри на английски език през 1747 г. от Хана Глас.

Готварската книга, намерена в Бегбрук Хаус, съдържа 142 рецепти, най-интересните от които са фрикасе от свински крака и уши, кебап и супа от костенурка.

Миналата година библиотеката на манастира бе отворена за публични посещения след основен ремонт. Д-р Саймън Джонсън, пазител на архивите и библиотеката, каза: „Преди всичко това е манастирска библиотека и сме специализирани в книги по история, теология и философия. Но, да, понякога откриваме необичайни материали като готварски книги, които са също толкова полезни за монасите, колкото и учението на Тома Аквински”.

Източник: BBC NewsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори