Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

цветан тодоров

Моралните качества могат да се превърнат в оръжие на политиците 

„Винаги съм писал книги за история на идеите, но този път бих искал да се доближа до личности, които смятам за великолепни – хора, които със своя пример са ни го показали“

– казва един от големите интелектуалци на нашето време – историкът и философ Цветан Тодоров, за своята последна книга Insoumis (Непокорните). Има хора, които приемат всичко – дори и най-лошото. А има и такива, които казват „не” – всеки по свой собствен начин. Тези бунтари са в основата на Insoumis.

insoumis

В книгата той представя портретите на няколко души, които превръщат моралните си ценности в политически инструмент – хора, които са влезли в историята, като Нелсън Мандела; хора от пантеона на интелектуалците, които се съпротивляват на властта, като Александър Солженицин и Жермен Тийон; хора, които предупреждават обществото за нарушаване на основните свободи, като Едуард Сноудън.

Сред историите в книгата са и такива на не толкова известни личности. Например Ети Хилесум – холандка, която умира в Аушвиц през 1943 г. Тодоров разказва за нейната борба срещу нацистите.
Цветан Тодоров с особено удоволствие написва тази книга, посветена на съдбите на непокорните – хората, които срещат морала и политиката. „Възхищавам се на отношението им към света, на отказа им да разделят хората на две групи – приятели и врагове, добри и лоши.”

 

Източник: RFIВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори