Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Амазон топ 10 за 2015

10-те най-добри заглавия за 2015 година според АмазонРедакторите на Амазон са разгърнали хиляди страници, за да излъчат най-добрите книги за тази година. Победителите са избрани сред огромното разнообразие от заглавия, разпределени в 24 жанрови категории.

10-те най-добри книги за 2015 г. според редакторите на Амазон са:
  1. „Неизбежност и безумство”[1], Лорън Гроф („Fates and Furiesy“, Lauren Groff) – Романът ни представя историята на Лото и Матилде, които се влюбват лудо и се женят, когато са на 22. 10 години по-късно бракът им на пръв поглед е все така стабилен, но читателят ще разбере, че не всичко е каквото изглежда.
  2. „Светът и аз”, Та-Нухаси Коутс („Between the World and Me“, Ta-Nehisi Coates) – Та-Нусахи Коутс ни представя преживяванията, които са му помогнали да намери мястото си в света. Истории от детството му и моменти от Гражданската война са неделима част от неговото съзряване. Книгата е изпълнена с лични откровения и емоционално наситени наблюдения, а Тони Морисън я определя като задължителна за четене.
  3. „Казвам се Никол”, Ейми Елис Нът („Becoming Nicole“, Amy Ellis Nutt) – Ейми Елис Нът описва историята на едно американско семейство, което трябва да преосмисли разбиранията си за пол и идентичност. Създаването на книгата отнема почти пет години. Авторката използва лични дневници, домашни видеоклипове, медицински картони и правни документи, за да илюстрира завладяващата трансформация, която променя живота на семейството завинаги.
  4. „Въглен в пепелта”, Саба Тахир („An Ember in the Ashes“, Sabaa Tahir) – В тази опустошителна история Военната империя е изградила един нов свят, в който  неподчинението се наказва със смърт. Когато Лайла разбира, че брат ѝ е арестуван за държавна измяна, тя започва да шпионира Империята, като се внедрява във военната академия. Там съдбата ѝ се преплита с тази на Илай, момче копнеещо да се освободи от тираничния режим, на който служи. Двамата скоро откриват, че съдбите им са свързани.
  5. „Славеят”, Кристин Хана („The Nightingale“, Kristin Hannah) – Авторката Кристин Хана пренася читателя в епохата на Втората световна война и описва рядко засягана тема в литературата за този исторически период – ролята на жените. Книгата пресъздава историята на две сестри, разделени от годините и моралните си ценности. Съдбите на двете жени поемат по различни пътища в окупирана Франция.
  6. „Братята Райт”, Дейвид Маккълоу („The Wright Brothers“, David McCullough) – двукратният носител на „Пулицър“ Дейвид Маккълоу разказва историята на Уилбър и Орвил Райт – братята, които научиха света да лети. За да напише своята книга, авторът използва графики, рисунки, лични дневници, бележки и над 1000 писма, разменени между двамата братя. Маккълоу разкрива не само историческата, но и човешката страна на тяхната вълнуваща история.
  7. „Я като ястреб”, Хелън Макдоналд („H is for Hawk“, Helen Macdonald) – Хелън Макдоналд се слави като опитен соколар. Разтърсена от внезапната смърт на баща си, тя решава да обучи ястреб – един от най-свирепите хищници в света. Докато осъществява плана си, Хелън открива, че преживяването ще промени изцяло живота ѝ.
  8. „Невинност”, Джонатан Франзен („Purity“, Jonathan Franzen) – „Невинност“ е дръзка история за идеализма на младостта, верността и отнемането на човешки живот. Пип Тейлър не познава баща си и не може да разбере защо майка ѝ живее под чуждо име. Тя започва да се съмнява в преценката си за добро и лошо и да гледа подозрително на света, след като се свързва с „Проект Слънчева светлина“, организация, която търгува със световните тайни.
  9. „Не мърдай”, Сали Ман („Hold Still“, Sally Mann) – Мемоарната книга на Сали Ман разказва семейната история на авторката. Ровейки се в стари документи и фамилни снимки, Сали намира повече отколкото е очаквала: доказателства за домашно насилие, инциденти, семейни конфликти, измама и, може би, дори убийство. Благодарение на завладяващата проза и изобличаващите снимки мемоарът запленява читателите подобно на вълнуващ роман. Единствената разлика е, че историята пресъздава личния живот на своята създателка.
  10. „Момичето от влака”, Паула Хоукинс (изд. „Ентусиаст“) – В завладяващия трилър героинята ежедневно пътува с един и същи влак и наблюдава една и съща двойка. Един ден става свидетел на шокираща гледка, която изцяло променя разбиранията ѝ за щастливото семейство. Романът ще допадне на почитателите на „Не казвай сбогом” от Джилиан Флин.

Източник: Business Insider

[1] Заглавието е препратка към  романа „Врява и безумство” от Уилям Фокнър.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори