Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Най-необичайните разказвачи в литературата 

Колкото и невероятно да звучи, разказвачът в най-новия роман на Йън Макюън „Nutshell” е ембрион. Пред „Гардиън“ авторът споделя, че идеята била „толкова глупава, че направо не могъл да ѝ устои“. Доста изненадващо обаче той се е справил отлично. Този ембрион – изключително начетен за възрастта си и вече пристрастен към хубава чаша „Сансер“, „декантирано през здрава плацента“ показва забавна склонност към монологизирано многословие, което доста напомня на Шекспировия „Хамлет“. Но трилъровият сюжет превръща книгата в много динамично четиво, което читателят би искал да погълне на един дъх.

Колкото и чудат да изглежда този похват, Макюън не е първият писател, който преминава границите, стане ли въпрос за странни разказвачи. Преди ембриона му има богата следа от необичайни разказвачи и гледни точки, всяка от които предоставя уникален поглед върху историята, разказана от тях.

Ние ще ви представим някои от тях:

Маркъс Зюсак, „Крадецът на книги“

Сюжетът на книгата се развива по време на Втората световна война, а авторът ѝ Маркъс Зюсак разказва историята на десетгодишната Лизел Мемингер, която става свидетел на ужасите на нацисткия режим в родната си Германия. Това, което отделя романа от останалите книги, които засягат темата за Холокоста, е фактът, че разказвач в книгата е Смъртта. Ако това не е достатъчна изненада, нека споменем, че Зюсак описва Смъртта не като страшния жътвар , а по-скоро като уморен портиер, който е и циничен, и състрадателен: „Забравете за косата, за бога. Онова, от което се нуждаех, беше метла или парцал. А също и от отпуска.“

Орхан Памук, „Името ми е Червен“

Изтокът среща Запада в „Името ми е Червен“ – историческия философски трилър, чието действие се развива през 16. век в Истанбул. Най-знаменитият съвременен автор в Турция Орхан Памук използва 12 различни гледни точки, за да разкаже историята си, като излага от първо лице множеството истини на показ, както във всяка мистерия, която има нужда да се разгадае. Разказвачите на Памук се простират от очаквани – детективът – до необичайни: жертвите на престъпленията, които говорят от гроба, отрязана глава, Смъртта, която дебне по градските улици, Сатаната, куче, кон, дърво, златна монета и най-необичайният от всички – цветът Червен.

Ричард Адамс, „Хълмът Уотършип“

Въпреки че разказвачът на „Хълмът Уотършип“ е в трето лице, книгата заслужава мястото си в тази кратка класация, а авторът заслужава признание за оригиналността си. Книгата се разказва от гледната точка на героите си, които са зайци, и представлява една епична история за общество на зайци и тяхното търсене на безопасен нов дом. Както децата разказвачи, така и антропоморфните герои и героини се срещат все по-често в последните години.

Итало Калвино, „Космически комедии“

Сборникът с къси разкази на Итало Калвино „Космически комедии“ ни представя най-необичайния и неземен разказвач – Старият Qfwfq. По-стар и от самата Вселена, той е нещо като „метаморф“ и приема различни образи в различните истории – най-разнообразни същества, включително и тези, които първи изплуват от изначалните води, динозавър, дете, чиито единствени играчки в цялата Вселена са водородни атоми, а дори и сам атом.

Агата Кристи, „Убийството на Роджър Акройд“ („Алиби“)

Може да се направи цял списък от ненадеждни разказвачи, но този от романа на Агата Кристи „Убийството на Роджър Акройд“ е считан за сензационен още с публикуването на книгата. Действието се разказва от д-р Джеймс Шепърд, който помага на Еркюл Поаро в разследването на убийство, но този кротък и безобиден на пръв поглед провинциален лекар изглежда крие тъмна тайна.

Източник: BBC2 thoughts on “Най-необичайните разказвачи в литературата”

  1. Aз пък се натъкнах на един български автор, невероятен разказвач.
    Казва се Даниел Богданов. Прочетете някой от разказите му и ще разберете защо го споменавам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори