Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Георги Марков

На този ден… 1 март 

На този ден преди 87 години е роден българският писател Георги Марков. Той е автор на разкази, повести, романи, есета и публицистични статии.

На 19-годишна възраст Георги Марков прави първите си литературни опити по време на дълго лечение от туберкулоза. Първата си книга „Цезиева нощ“ издава през 1957 г. През 1969 г. Марков емигрира от България. Живее в Италия и Великобритания. Докато е в Лондон, Марков работи в българската секция на BBC. Сътрудничи също на радио „Дойче веле“ (Кьолн) и на радио „Свободна Европа“ (Мюнхен).

Най-известната си книга „Задочни репортажи за България“ – очерци и анализи на живота в социалистическа България, той пише в периода 1975-1978 г. Първоначално части от нея звучат ежеседмично в ефира на радио „Свободна Европа“. „Задочни репортажи за България“ е издадена за първи път в два тома през 1980 г. и 1981 г. в Цюрих, но в България книгата е публикувана едва след 1990 г.

Пиесата на Георги Марков „Да се провреш под дъгата“ е играна на международни сцени, а в момента може да бъде видяна на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. Авторът умира на 11.09.1978 г. в Лондон след организиран атентат срещу него, известен като „убийството с чадър“. През 2000 г. Георги Марков е награден посмъртно с орден „Стара планина – първа степен” „за яркия му принос към българската литература, драматургия и публицистика и за изключителната му гражданска позиция и противопоставяне на комунистическия режим“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори