Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

geo milew

На този ден… 15 януариНа този ден преди 394 години е роден френският драматург, режисьор, актьор и майстор на комичната сатира Молиер. Произведенията му съчетават италианската комедия с чувствеността на френски хумор. Сатирата на Молиер навлича гнева на моралистите и най-вече на Римокатолическата църква, която забранява част от творбите му. Учи право, но след кратка не особено успешна кариера като юрист решава да основе свой театър, който също не просъществува дълго. След това в продължение на 13 години пътува из Франция, водейки несигурен живот като странстващ артист. По време на дългото си пътуване Молиер се среща с десетки хора, които обезсмъртява в комедиите си. През това време пише първите си авторски пиеси за своята трупа. Постепенно трупата се утвърждава и се установява за постоянно в Париж. Най-известните произведения на Молиер са „Училище за мъже”, „Училище за жени”, „Тартюф”, „Брак по неволя”, „Дон Жуан”, „Скъперникът” и др.

Днес се навършват 166 години от рождението на румънския поет, писател и журналист Михай Еминеску. Той е считан за най-големия писател романтик в румънската литература. Произведенията му имат значителен принос за развитието на румънския език. Литературния си дебют Михай Еминеску прави на 16 години. Пише патриотични стихове, а по-късно – любовна лирика, както и философска поезия, но приживе публикува малко. След смъртта си оставя стихотворения, поеми, разкази, новели, роман и литературна критика. Превежда Кант и Конфуций.

На този ден преди 121 години е роден Гео Милев – поет, художник, критик, журналист, издател, преводач. Той е една от най-изявените фигури в българския културен живот в началото на ХХ в. и основен представител на експресионизма в българската литература. Още в ранна детска възраст животът на Гео Милев се свързва с книгата, след като баща му основава книжарница и издателство в Стара Загора. Следва романска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1911–1912), след което продължава образованието си в Лайпциг (1912–1914). През декември 1913 г. в списание „Листопад” се появяват първите му публикации – „Литературно-художествени писма от Германия”. След Първата световна война Гео Милев издава списание „Везни”, което се оформя като трибуна на теченията на символизма и експресионизма в България. През 1924 г. в сп. „Пламък” Гео Милев публикува поемата „Септември”, заради която броят на списанието е конфискуван, а Гео Милев е даден под съд. Една година по-късно поетът изчезва безследно, а останките му са открити през 50-те години на ХХ в. в масов гроб край София.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори