Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

22 януари

На този ден… 21 януариДнес се навършват 137 години от смъртта на българския поет, писател, журналист и енциклопедист Любен Каравелов. Той допринася съществено за развитието на обществената мисъл в България през Възраждането, пише библиографски трудове, статии по българска литература, култура, лексикография, история, нумизматика. През 1860 г. заедно с приятели и съмишленици започва да издава сп. „Братски труд”, където печата първите си стихотворни опити – „Загорец”, „Желание”, „Пастир”, и революционната статия „Славяне в немско”. По-късно е редактор на в-к „Свобода”, там си сътрудничи с Христо Ботев, а двамата заедно редактират в-к „Независимост”. По това време Любен Каравелов оглавява Българския революционен централен комитет (БРЦК). След трагичната гибел на Васил Левски Любен Каравелов ревизира своите революционни възгледи и започва да издава сп. „Знание”, научно-популярни книги и сборници. Най-известните му творби са „Българи от старо време”, „Маминото детенце”, „Войвода”, „Неда”, „Хаджи Ничо” и „Децата не приличат на бащите си”.

Днес се навършват 66 години от смъртта на британския писател, журналист и поет Джордж Оруел. Той е един от най-уважаваните английски есеисти на XX в. и световноизвестен автор на романи. Творбите му са пропити с дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма и страст към чистотата на езика. Джордж Оруел е най-популярен с романите си „Фермата на животните” и „1984”. На него дължим трайно навлезлия в популярната култура образ на „Големия брат” като синоним на тоталния контрол на властта.

Днес се навършват 12 години от смъртта на българския писател, драматург и сценарист Йордан Радичков. Авторът започва литературната си дейност с импресии, които публикува във в-к „Народна младеж” през 1949-1951 г. Печата очерци и разкази във вестниците „Вечерни новини” и „Литературен фронт”, а първият му сборник с разкази „Сърцето бие за хората” излиза през 1959 г. Радичков е автор на над 20 сборника с разкази, 4 романа и 8 театрални постановки. Драматургичните му творби „Суматоха”, „Януари”, „Лазарица” и „Опит за летене” са поставяни на театралните сцени в Австрия, Югославия, Германия, Гърция, Швейцария, Дания, Полша, Русия, Унгария, Финландия, Чехия, САЩ, Румъния и др. Йордан Радичков два пъти е номиниран за Нобелова награда за литература. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори