Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

на този ден

На този ден… 3 декемвриНа този ден преди 149 години Петко Славейков основава в-к „Македония“ в Цариград. Вестникът е най-разпространеният и най-влиятелният български седмичник през Възраждането. Чрез него Петко Славейков взема активно участие в борбата за независима българска църква и в движението за развитие на българската просвета. Статиите във в-к „Македония“ имат голяма заслуга в битката срещу ширещата се гръкомания сред българското население в  Македония и Тракия.

На този ден преди 121 години е починал Робърт Луис Стивънсън. Шотландецът се изявява като романист, поет, есеист и автор на пътеписи.  Най-известните му творби са „Островът на съкровищата“ и „Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд“. Негови произведения са екранизирани за деца и възрастни.

На този ден преди 66 години е починал българският писател Елин Пелин. Той е един от най-големите художници на българското село, майстор на късия разказ, създател на галерия ярки, незабравими образи. Освен шедьоврите сред разказите му, други знакови за нашата литература творби на Елин Пелин са повестта „Гераците“ и  произведенията за деца, сред които се отличават „Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“, „Ян Бибиян на Луната“, „Дядовата ръкавичка” и др.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори