Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

моята борба

Ново издание на „Моята борба“ в класациите за най-продавани книги в ГерманияНово допълнено с критични бележки издание на „Моята борба” от Адолф Хитлер разкрива неговите „неверни твърдения, манипулации и откровени лъжи”. Изданието дебютира под № 20 в класациите за най-продавани нехудожествени книги, след като издателите получиха над 15 000 заявки.

Новото издание на „Моята борба“, придружено от критически бележки, влезе в класациите за бестселъри в Германия, след като преди седмица бе пуснато на пазара за първи път след края на Втората световна война.
Издателите съобщиха, че планираният първоначално тираж от 4 000 бройки е бил увеличен поради огромното търсене – пристигнали са над 15 000 поръчки за книгата.
Политическият манифест на нацистката идеология е единствената завършена книга на Адолф Хитлер. Публикувана първоначално в два тома през 1925 г. и 1926 г., „Моята борба” е считана за „помпозна, пълна с повторения, нелогична и поне в първото издание – пълна с граматически грешки”. Според енциклопедия „Британика” през 30-те години на XX в. в Германия са продадени над 12 милиона бройки, но след края на Втората световна война баварското министерство, което е определено за носител на авторските права от страните победителки, се въздържа от преиздаване. На 1 януари тази година срокът на авторското право изтече и Мюнхенският институт за съвременна история публикува ново издание в обем от над 2000 страници (двойно по-голямо от оригинала), допълнено с 3 700 критически бележки.
Издателите споделиха, че „тяхното издание разкрива неверните твърдения, манипулациите и откровените лъжи на Хитлер”. Намерението на историците, работили над преиздаването на „Моята борба”, е „да се покаже как Хитлер смесва истини, полуистини и лъжи, за да омекоти жилото на пропагандата, докато представя нацизма”.
Специалисти описват четенето на книгата като „на моменти досадно, но полезно”, добавяйки, че „всеки, чел изданието, вероятно е перманентно имунизиран срещу отровната идеология в него”. Според в. „Гардиън” „вниманието, мъдростта и възхитителната ерудиция”, с която е направено новото издание, „е крачка напред към демистификацията на злото, което ни се разкрива. Изобличаването, а не потулването е най-добрият начин за неутрализация на конспиративното мислене и зловещото очарование, което може да предизвика забранената тема”.
От немското списание „Бухрепорт” изразиха мнение, че присъствието на „Моята борба” в класациите ще предизвика още по-голям спор сред германските книготърговци. Подходът на различните книжарници е коренно противоположен – някои са акцентирали върху заглавието и са го позиционирали на видно място, докато мнозинството отказват да зареждат от него и ще го набавят само при поискване от читатели. Търговец от Берлин сподели, че клиент, който си е купил книгата, се е чувствал неловко и се е държал все едно поръчва нелегално порно.
Издателят помоли книжарите за търпение и разбиране при закъснение в доставките на книгата предвид първоначалната позиция на изчакване от страна на търговците заради „чувствителната” тема, но обеща, че правят всичко възможно да поддържат книгата в наличност.

Изтoчник: Тhe GuardianВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори