Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

оскарите

Оскарите, вдъхновени от книгиТази година номинациите за Наградите на филмовата академия на САЩ, известни още като наградите „Оскар“, предизвикаха оживление не само сред заклетите киномани, но и сред читателите, защото от всички 57 номинирани филма, цели 18 са вдъхновени от книги. На официалната церемония по връчването на наградите на 28 февруари стана ясно, че в 10 от 23 категории отличените фаворити са вдъхновени именно от книги, което доказва твърдението, че най-добрите идеи идват от книгите.

Вижте кои филмови адаптации си заслужава да гледате според филмовата академия на САЩ.

spotbspotf

1. Спотлайт / Spotlight
Награди: „Най-добър филм”, „Най-добър оригинален сценарий” за Джон Сингър и Том Маккарти (Josh Singer & Tom McCarthy)
Вдъхновен от: разследващите журналистически статии на „Бостън Глоуб”, по-късно събрани в книгата „Предателство: Кризата в католическата църква” (The Crisis in the Catholic Church)
Синопсис: Филмът разказва за екипa разследващи журналисти на „Бостън Глоуб”, наречен „Спотлайт”. Те разкриват скандала за сексуалния тормоз в католическата църква в началото на хилядолетието, като отразяват над 600 истории и печелят „Пулицър”. Книгата събира на едно място всички доклади. Не съдържа повествование извън оригиналните статии, но въпреки това е завладяващ и значим журналистически труд.

revenant
2. Завръщането / The Revenant
Награди: „Най-добър режисьор” за Алехандро Г. Иняриту (Alejandro G.Iñárritu), „Най-добра главна мъжка роля” за Леонардо ди Каприо (Leonardo DiCaprio), „Най-добро операторско майсторство”
Вдъхновен от: „Завръщането”от Майкъл Пунке (изд. „Сиела”)
Синопсис: Въпреки че сценарият отчасти следва романа на Пунке, той не се счита за пълна адаптация. Книгата е вдъхновена от истинската история на трапера от националния парк „Роки Маунтин” Хю Глас и разказва за това как оцелява, след като е нападнат от мечка и изоставен от своите другари. Глас решава да отмъсти на мъжете, оставили го да умре.

room

3. Стая / The Room
Награда: „Най-добра главна женска роля” за Бри Ларсон (Brie Larson)
Адаптация на: „Стая”от Ема Донахю (изд. „Милениум”)
Синопсис: Ема Донахю има номинация за адаптацията на собствената си книга, в която майка и петгодишният ѝ син Джак са затворници в малка стая – единственият дом, който момчето познава. Филмът вдъхва живот на ужаса от живота в плен и на уникалния глас на Джак, както само авторката би съумяла.

4. Мостът на шпионите / Bridge of Spies
Награда: „Най-добра поддържаща мъжка роля“ за Мак Райланс
Вдъхновен от: „Мостът на шпионите: Случаят с полковник Абел и Франсис Гари Пауърс“ от Джеймс Донован (Strangers on a Bridge: The Case of Colonel Abel and Francis Gary Powers by James Donovan)
Синопсис: Филмът е базиран на истинска история за размяна на военнопленници на мост, свързващ Източна и Западна Германия по времето на Студената война. Сюжетът е взет от мемоарната книга на автора, издадена през 1964 г. Том Ханкс се превъплъщава в образа на Джеймс Донован.

momi`eto
5. Момичето от Дания / The Danish Girl
Награда: „Най-добра поддържаща женска роля“ за Алисия Викандер
Адаптация на: „Момичето от Дания“ от Дейвид Еберсхоф (изд. „Intense“)
Синопсис: По мотиви от живота на датския художник Ейнар Вегенер, който през 1931 г. е първият мъж, подложил се на операция за смяна на пола. Книгата на Еберхоф разказва за връзката на Ейнар и съпругата му Герда, която го окуражава да се облича като жена, по-късно да се подложи на операция за смяна на пола и да се нарече Лили. (Ръкописи, писма и дневници, написани от Лили Елбе, по-късно са издадени като книга „Жената в мъжа“ (Man into Woman).

6. Спектър / Spectre
Награда: „Най-добра оригинална песен” за “Writing’s On The Wall” – музика и текст Джими Нейпс и Сам Смит
Вдъхновен от: персонажи, създадени от Ян Флеминг
Синопсис: Когато се заговори за „Оскари“, през последните години обикновено добавяме филм за Бонд и то единствено заради саундтрака към него. Въпреки не особено ласкавите коментари, песента „Writing’s On The Wall” все пак беше номинирана за „Оскар“. Но в „Спектър” наистина може да се срещне оригинален герой на Ян Флеминг от поредицата му за Бонд, по-точно Франц Оберхаузер, който е посочен в един от разказите на автора като човека, отгледал младия Джеймс Бонд.

golemiq zalog
7. Големият залог / The Big Short
Награда: „Най-добър адаптиран сценарий“ за Чарлс Рандолф, Адам Маккей
Адаптация на: „Големият залог. Машината на Страшния съд отвътре“ от Майкъл Луис (изд. „бгкниг@“)
Синопсис: Майкъл Луис подхожда журналистически към срива на борсата от 2008 г. и към важните играчи, които заложиха срещу борсовия сапунен мехур и направиха състояние, когато всичко се срина. Този филм обяснява брилянтно и забавно наглед сложната материя.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори