Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

дигитално четене

Открива се музей на дигиталното четене в ПарижМузей на дигиталното четене ще отвори врати в Париж.

Музеят на дигиталното четене (Le Petit Musée de la lecture numérique) ще бъде първото пространство в Европа, което ще представя постоянна изложба, посветена на историята на електроните четящи устройства. Проследявайки еволюцията на електронните четци, изложбата ще привлече вниманието на „всеки интересуващ се от четене и технологии“, независимо дали е специалист или обикновен потребител. Музеят е замислен като „място за посредничество“ и показва развитието на книгоиздаването през последните 20 години.

Проектът е дело на „Лаборатория за издатели“ (Labo de l’édition) и е подкрепян от Комисията за икономическо развитие на Париж, която осигурява мястото, средствата и специалистите. Целта е да се подпомогне разработването на нови продукти и услуги и да се постигне сближаване между традиционните издатели и книжари и новите играчи в сектора на дигиталното съдържание.

Музеят удовлетворява новите читателски навици, развити в резултат на дигиталните технологии, като предлага свободен достъп до компютри, е-четци, таблети и смартфони. Фокус при откриването на музея ще бъдат четящите устройства, основани на технологията на електронно мастило, тъй като са сред първите, „специално предназначени за дигитално четене“.

Музеят се финансира от дарители от цял свят. Организаторите от „Лаборатория за издатели“ приканват за още дарения (не само парични, но и на стари е-четци, от които хората вече нямат нужда) с надеждата да съберат колкото се може повече устройства.

Ръководителят на проекта Елизабет Сютон споделя: „Този проект е особено важен, защото точно сега дигитализираме нашето литературно наследство и трябва да запазим жив спомена за инструментите, които ни позволят да го четем. Поласкана съм, че ръководя този проект, който, надавам се, ще вдъхнови и други любителите на книгите“.

Директорът на „Лаборатория за издатели“ Никола Родле добавя: „Проследяването на историята на четящите устройства е интересно. То хвърля светлина върху сложността на иновативния процес, като подчертава колко е важно всяка нова идея да се приеме от публиката. Само когато новото изобретение стане част от ежедневието и навиците на хората, то може да бъде наречено иновация. Преходът от едното към другото не е директен или прост. Именно това „Лаборатория за издатели“ се опитва да покаже на широката публика“.

Източник: The BooksellerВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори