Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

писане

Писатели, които съжаляват за най-известните си творбиЖивотът на писателя е тежък. От приемането на оферта за холивудски филм с огромен бюджет до сдобиването с легендарен литературен статус пътят е дълъг и не всичко върви гладко.

Представяме ви петима автори, които са получили световно признание, но съжаляват, че са създали най-популярните си книги.

„Планината Броукбек” от Ани Пру

writing2
Някои биха се изненадали, че филмът „Планината Броукбек” (носител на „Оскар” през 2005 г.) е вдъхновен от едноименния разказ на Ани Пру. Появила се за първи път на страниците на The New Yorker през 1997 г., разтърсващата история представя любовта между двама мъже във време, когато на хомосексуализма се е гледало с много лошо око в Америка.

„Иска ми се никога да не бях писала тази история. След излизането на филма тя предизвика само кавги, проблеми и раздразнение”, споделя тя в интервю през 2009 г.

„Хората не могат да понесат начина, по който всичко свършва… Те не разбират, че историята не е за Джак и Енис. Тя е за хомофобията; за социалната ситуация; за едно място и определен модел на мислене и морал. Хората просто не го схващат”.

„Челюсти” от Питър Бенчли

writing3
Иконичният филм на Стивън Спилбърг „Челюсти” е вдъхновен от едноименния роман на Питър Бенчли от 1974 г. И двете произведения се фокусират върху акула, която напада невинни плувци.

Това води до страх и демонизиране на големите бели акули, превръщайки ги в най-големия океански злодей. Впоследствие Бенчли споделя съжалението си, че творбата му е променила по такъв начин представите за белите акули.

„Това, което знам сега, а не знаех, когато пишех „Челюсти”, е, че няма такова нещо като зла акула, която развива вкус за човешко месо. Сега никога не бих написал тази книга. Акулите нямат за цел да нападат хора”, казва той в интервю през 2006 г., малко преди смъртта си.

Очаквайте продължение!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори