Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

CUSA-Brattleboro-Library

Портиер дарява богатството си на местната библиотека и болница 

Спестеното от жител на Върмонт изумява роднините и приятелите му, когато те разбират  за богатството му. Никой няма представа за тайното състояние на Роналд Рийд до кончината му. Оказва се, че портиерът натрупва  състоянието си, което се равнява на около 8 милиона долара, като живее доста пестеливо и в младините си прави няколко умни инвестиции.

Истината за богатството му изненадва всички и е разкрита, когато завещанието, с което той оставя солидна сума пари на местната си библиотека и болница, става публично достояние.

Пестеливостта на Рийд се запазва в течение на годините. Той кара кола втора употреба и не ходи при шивачи – вместо това за дрехите си използва безопасни игли.

За него един от съседите му казва: „Ако е печелел по 50 долара на седмица, сигурно е заделял 40 от тях.“

Г-н Рийд е сред най-редовните читатели в местната библиотека – като всеки друг читател през годините той често посещава библиотеката и заема книгите, които му доставят удоволствие. Да дари спестените си пари, е филантропски жест към обществото и към местата, които имат огромна  нужда от финансиране.

Въпреки че самият г-н Рийд няма необходимото образование, той е изключително умен и интелигентен и осъзнава степента на важност на една институция като библиотеката за хората.

В резултат на неочаквания подарък библиотеката, която се намира в ситуация на огромни бюджетни съкращения, ще може да възвърне дългоотлагани проекти, като например удължаване на работното време и освежителен ремонт.

 

По TRR и The IndependentВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори