Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

crime

Престъпления, вдъхновени от книги (втора част)Първа част

„Тайният агент“

crime4

Разказът на Джоузеф Конрад „Верлок” прераства в новела, а впоследствие се превръща и в роман, озаглавен „Тайният агент”. Публикуван е като подлистник в края на 1906 г., а на следващата година е издаден в окончателния си вариант.

Сюжетът е по действителен случай от 1894 г. и проследява един неуспешен опит за взривяване на Гринуичката обсерватория. Конрад успява да придаде на голите факти не само неуловимото излъчване на морална апатия, но и интимната атмосфера на семейна драма.

Един от големите почитатели на книгата е Теодор Казински – американски математик, анархист, и социален критик, който извършва поредица от атентати с писма-бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23 души.

Паралелите между „Тайният агент“ и живота на Казински подтикват агенти на ФБР да разговарят с негови ученици, за да разберат по-добре неговите действия.

„The Collector“

crime5

Като тийнейджър бъдещият сериен убиец Робърт Бердела гледал филмова адаптация на романа на Джоузеф Фоулс. Историята е за жена, която е отвлечена и затворена в мазето на похитителя.

Бердела е измъчвал и убил поне шест души, преди да бъде заловен от полицията. Той е бил вдъхновен за деянията си от екранизацията на романа на Фоулс.

„Царицата на прокълнатите“

crime6

През 2003 г. Алан Мензис убива своя приятел, пробождайки го с нож 42 пъти, и пие от неговата кръв, като твърди, че е направил това по нареждане на Акаша – древната покровителка и създателка на вампирската раса в романа на Ан Райс „Царицата на прокълнатите“ и в едноименната филмова адаптация

Мензис признава, че е гледал филма повече от 100 пъти.

„В края на деня просто знаех, че трябва да убия някого, така че… ако не убиеш някого, не можеш да станеш вампир“, казва той пред съда, а на следващата година се самоубива в затвора.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори