Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

crime

Престъпления, вдъхновени от книгиЧесто художествени произведения са вдъхновени от реални престъпления. Понякога обаче се случва точно обратното – престъпникът да е вдъхновен за деянието си от някога книга. Предлагаме ви няколко такива случая:

„Спасителят в ръжта“

Марк Дейвид Чапман

През 1980 г. Марк Дейвид Чапман застрелва Джон Ленън от легендарните The Beatles. Убиецът е заловен на местопрестъплението, здраво стиснал екземпляр от „Спасителят в ръжта“, в който била открита бележка: „Това е моето признание – Холдън Колфийлд“.

Самият Чапман не крие възхищението си от главния герой в романа на Джеръм Дейвид Селинджър. Той до тогава степен е бил обладан от измисления персонаж, че преди убийството е искал да се прекръсти на Холдън…

Робърт Джон Бардо пък убива американската актриса Ребека Шафър през 1989 г. и също е носел със себе си копие от „Спасителят в ръжта“…


„Фондация“

crime3

Трилогията на Айзък Азимов „Фондация“, която проследява падението и последвалото издигане на една империя, вдъхновява лидерите на култа „Върховна истина“.

През 1995 г. те осъществяват ужасяващо нападение с газ в токийското метро, което отнема живота на 27 души и ранява около 5500.

Организацията е създадена през 1984 г. и привлича млади хора – дори възпитаници на престижни университети, които лидерът на култа Шоко Асахара превръща в свои помощници.

Групата натрупва арсенал от химически, биологични и традиционни оръжия, за да изпълнява престъпните заповеди на Асахара в очакване на апокалиптичен конфликт с правителството.

Твърди се, че култът „Върховна истина“ е имал 10 000 последователи в Япония и 30 000 в Русия. Впоследствие той е разпуснат, но все още около 2000 души следват неговите ритуали, разделени в три различни групи, които се следят от властите.

Поредицата на Айзък Азимов е била като пример за дългосрочните планове на групировката…

Очаквайте продължение!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори