Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Нобелова награда

Присъдиха алтернативната Нобелова наградаНосител на алтернативната Нобелова награда за литература за 2018 г. е Марис Конде, 81-годишна писателка, родом от Гваделупа. В надпреварата тя победи и Харуки Мураками (който заяви желание да бъде изваден от шортлиста на номинираните), и Нийл Геймън, за когото стискаха палци фенове на фентъзито от цялата планета. Четвъртата в шортлиста беше Ким Тхуи, 50-годишна виетнамска писателка.

Тази година Шведската академия обяви, че няма да връчи Нобелова награда за литература заради разразилия се сексскандал в комисията, който доведе до напускането на голяма част от членовете ѝ.

Затова инициативен комитет от шведски интелектуалци обяви алтернативната Нобелова награда, която се връчва от жури, съставено от писатели, артисти и журналисти. Предложенията за номинациите дойдоха от библиотекарите в Швеция. Изискването беше авторите да са публикували поне една творба през последните десет години. Списъкът с номинациите беше подложен на обществено обсъждане

Марис Конде ще получи парична награда от 100 хиляди евро, събрана от дарения. Наградата се връчва именно на нея заради тематиката на повече от 20-те ѝ романа, описващи колониализма, расизма и Третия свят в неговото развитие.

Мариз Конде е на 81 години. Родена е в Гваделупа, но е с френско гражданство. Лауреат е на множество награди, кавалер на няколко френски и канадски високи отличия. Била е председател на Комитета „Памет за робството“, учреден във Франция през 2004 г.

Последната ѝ книга е издадена през 2017 г. : Le Fabuleux et Triste Destin d’Ivan et d’Ivana, 2017
Наградената авторка не е превеждана на български.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори