Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Оуен и Стивън Кинг

Рамо до рамо със Стивън КингПреди две години писателят Оуен Кинг е осенен от идея за книга: „Какво би станало, ако един ден всички жени в света не се събудят?“.

Той е въодушевен от сюжета, но това не прилича на нещата, които обикновено пише. За щастие обаче, баща му – легендарният Стивън Кинг, си е направо експерт в постапокалиптичните хоръри.

„Помислих си: „Еха, това звучи наистина ужасно“, мога да споделя с баща ми. Реших, че е нещо, което би го заинтригувало“, споделя Оуен.

Интересното е, че досега той никога не е обсъждал творчески идеи със Стивън Кинг.

„Баща ми постоянно е заливан от глупави идеи. Ако излезе до магазина зад ъгъла, винаги ще се намери някой, който да го спре с думите: „Хей, Стив, имам хорър история за теб. Това може да бъде следващият ти роман“.

За моя изненада обаче той хареса идеята ми и аз му казах: „Използвай я!“, разказва Оуен.

Първоначално Стивън отказва предложението, но тъй като синът му не се е чувствал готов да напише цялата история сам, решават да обединят усилията си за написването на „Sleeping beauties“.

Оуен обаче е имал своите опасения: „Притеснявах се, че ще се намери някой, който да каже, че Оуен е написал това, а Стивън онова… Ние имаме различни стилове и не мислех, че това би ми се отразило добре.

Книгите на баща ми са продадени в милиони екземпляри и не исках хората да казват: „Тази част е велика, защото е написана от Стивън, а онази не е толкова добра, защото автор е Оуен“. Опасявах се, че няма да получа честна оценка“, споделя притесненията си той.

Затова двамата съставят план. Всеки от тях пише 25 страници, като оставя празно място за определени сцени, след което другият може да ги пренапише и да запълни липсващите моменти.

„Има пасажи, на които се познава кой е авторът, но те са много малко“, убеден е Оуен.

Той определя творбата повече като фентъзи, отколкото като хорър. „На места романът е много смъртоносен – много от героите загиват по брутален начин, но няма призраци, както и страшни клоуни“, обяснява синът на Стивън Кинг.

Очаквайте продължение!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори