Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Роберто Савиано

Роберто Савиано: Думите вече нямат тежестПрез 2006 г. италианският писател и журналист Роберто Савиано публикува книгата „Гомор“, посветена на престъпната империя Камората. Оттогава той живее под постоянна полицейска защита. Най-новият му роман „The Piranhas“ – история за детските банди в Неапол, ще се появи на 20 септември.

Откъде почерпихте идеята за новата си книга?

Беше изключително въздействаща новинарска история – деца, които изведнъж се превръщат в мафиотски лидери. Мафията винаги е работила с muschilli – малки „комари“ – за по-незначителните дейности. От няколко години обаче в Неапол деца между 10 и 19 години се занимават с всичко – те правят сделките с наркотици, прането на пари, екзекуциите… исках да науча повече.

Открихте ли някакви позитивни аспекти в тези момчета?

Разбира се – те са изключително талантливи. Интервюирах някои оцелели в затвора и можеше да се усети невероятна човечност. Те са управлявали територии,  в които са печелили по половин милион евро само за уикенд, продавайки трева и огромни количества кокаин. Представете си 15-годишно хлапе, което внася дрога, определя цената, плаща на полицията, както и процент на местните, за да си мълчат. Това е като да дадеш на 15-годишно дете ключа от супермаркет и да му кажеш: „Управлявай го“. Човек, който може да се справи с това, притежава изключителен предприемачески дух – ако имаха легална възможност, от тези деца биха станали страхотни бизнесмени.

Каква е тяхната мотивация?

Притиснати са от сложната реалност, в която е почти невъзможно да изкарват парите си честно – не се намират добри работни места, освен ако някой роднина не те препоръча.

Затова и тези с амбиция се забъркват в криминалния свят, въпреки че знаят, че ще умрат: „Ако умреш на 90, това е стара новина. Ако умреш на 20, умираш като легенда“. Повечето от децата, върху които са базирани героите в книгата, вече са мъртви.

Какво беше вашето детство в Неапол?

Роден съм през 1979 г., а в края на 80-те имаше ужасяваща мафиотска война – 4000 убити, по 3-4 на ден. За първи път видях труп в първата ми година в средното училище. Оттогава съм виждал десетки. Не ме шокират. Щом чуехме за някой нов, с приятелите ми веднага отивахме да го видим. Това беше начин да покажем, че сме „пораснали“ – всеки, който не смееше да погледне труп, беше все още дете.

Роберто Савиано

Мислите ли, че книгите имат силата да променят това, което се случва?

Постоянно сме потопени в думи – проблемът е, че те вече нямат тежест. Американският президент може един ден да каже нещо за Русия, а на следващия да се отметне напълно без никакви последствия. Литературата може да върне тежестта на думите. Моята битка чрез книгите продължава, въпреки че всичко, което съм написал, ми е създало проблеми – „Гомор“, когато бях на 26; „Нула нула нула“ пък беше открита в скривалището на Ел Чапо.
Днес, за Италия, е дори още по-необходимо – намираме се в драматична ситуация, в която книгите могат да направят нещо. Не съм сигурен, че ще победя, но вярвам, че това е начинът да се променят нещата.

Кое според вас е най-притеснително в Италия сега?

Имаме опасно правителство, което рискува да се превърне в първото наистина авторитарно правителство в Европа през този век. Думите на Салвини са близки до тези на Орбан и на Путин. Той построи цялата си кампания, атакувайки мигрантите, а никога досега не е казал нищо срещу мафията, от която си няма и понятие.

Източник: GuardianВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори