Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

фестивал

Започва Софийският международен литературен фестивал 

От 25 ноември 2015 г. до 13 декември 2015 г. ще се проведе третото издание на Софийския международен литературен фестивал. На фокус тази година е литературата от Иберийския полуостров. В програмата на събитието ще бъдат представени много интересни и стойностни заглавия от Испания и Португалия, ще се проведат дискусии и срещи с известни писатели от региона, ще се прожектират филмови адаптации на популярни книги, ще се проведат работилници и занимания за най-малките читатели.

Откриването на фестивала ще бъде на 25 ноември от 19:00 часа в „ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс“. На него ще бъдат представени финалистите от първия конкурс на фестивала на тема „Дуенде, безпокойство, кеф“. Събитието ще бъде съпроводено от прочит на отличените творби и музика от Иберийския полуостров.

Основната програма на фестивала започва на 8 декември. Събитията ще се провеждат в Мраморното фоайе на НДК по време на Софийския международен панаир на книгата. Посетителите ще имат възможност да присъстват на срещите с автори като Хосе Карлос Сомоса, Жозе Родригеш Душ Сантуш, Лоренсо Силва, Клара Санчес, Маркос Торенте и др.

Специално за фестивала българските издатели са подготвили най-новите, популярни и значими заглавия от Пиренеите, за да зарадват своите читателите. Българската премиера на последния роман на  Жозе Родригеш Душ Сантуш – „Ключът на Соломон“ (изд. „Хермес”), съвпада с гостуването му у нас. Книгата отново провокира сериозен размисъл върху теми като живота след смъртта, тайните на човешкия ум и съзнание, на материята и съществуването. ​Изд. „Унискорп” подготвя последната книга от поредицата „Войната на вещиците“ от Майте Каранса – „Проклятието на Оди“. Изд. „Изида” ще привлече вниманието на читателите с „Кървавият меридиан” от Лоренсо Силва.

Сред специално издадените за фестивала заглавия се отличава автобиографичният роман „И това ще мине” от Милена Бускетс – определяна като Франсоаз Саган на 21. век. „И това ще мине” (изд. ЕРА) се превърна в международен литературен феномен, а интересът на читателите към романа бързо го издигна в ранга на европейски бестселър. Единодушно е определян за литературното откритие на 2015 г. Както отбелязва Марин Бодаков в рецензията си за българското издание на романа: „И това ще мине” заслужава внимание, защото дъното му е двойно, тройно, четворно… […] Всеки може да намери това, от което изпитва потребност – един ще види бесовете на траура, на любовта и гнева спрямо отишлата си от нас майка, докато друг ще остане на луксозната повърхност, която настоява да живеем така, сякаш нищо не се е случило. Че можем да бъдем деца завинаги. Да, но не можем”.

Цялата програма на Софийския международен литературен фестивал можете да видите на официалния сайт на събитието http://www.literaryfest.org/10551098108310851072-108710881086107510881072108410722.htmlВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори