Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Waterstones

Сривът на руска банка повдига въпроси за бъдещето на WaterstonesБъдещето на Waterstones е обвито в неизвестност след рухването на най-голямата частна банка в Русия „Откритие”, в която собственикът на веригата книжарници Александър Мамут беше основен акционер.

В началото на септември Руската централна банка национализира най-голямата частна кредитна институция в Русия и се готви да налее няколко милиарда в нея.

Според London Evening Standard държавната институция е поискала от олигарсите акционери да предадат свои активи, за да помогнат да се възстановят загубите между 3,3 и 6,5 милиарда долара.

Въпреки че няма директна връзка между „Откритие” и Waterstones, според вестника собствеността на веригата книжарници е заплашена.

London Evening Standard твърди, че Waterstones е взела кредит от 57 милиона долара през 2012 г. и 50 милиона през 2015 г. от кипърската Russian Commercial Bank, като 20% от нея допреди няколко седмици са били на Александър Мамут.

Олигархът притежава Waterstones чрез своята инвестиционна компания Lynwood, която също е базирана в Кипър, и според отчетите веригата книжарници в момента й дължи 138,7 милиона паунда.

Управляващият директор на Waterstones отрича да има опасност за веригата, като заявява: „Сигурен съм, че компанията няма никакви задължения към „Откритие”.

Той изрази увереност, че Waterstones няма да пострада покрай този случай.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори