Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

стани книжар

Приключи първият етап от кампанията „Стани книжар в Orange за един ден” 

В събота, 27 август, 19 деца станаха младши-книжари за един ден. За всеки магазин от веригата Orange в страната бяха избрани по 2 деца, които с удоволствие встъпиха в новото си „работно място“. Как е протекъл този работен ден, сподели с нас Деси Желева:

„Работният ден на теория продължаваше 2 часа, но всички деца пожелаха да останат повече. За тях отговаряше по един старши-книжар, който им обясни разделението на книгите по сектори, принципи на подреждане и организация на заглавията.

Специално внимание беше отделено на детските книги – как разбираме, че една книга е подходяща за най-малките? Как избираме подарък за дете, което не обича да чете? Кои са най-популярните поредици? Защо са важни илюстрациите? И куп други въпроси, които изглеждат лесни за отговоряне, ала не са…

Всеки един младши-книжар подреди кът с любимите си книги. Така клиентите имаха възможност да се запознаят с препоръчаните заглавия по-лесно.

Усмихнатите млади и симпатични книжари показаха страхотни комуникативни умения – всеки един от тях с лекота общуваше с останалите в екипа и с посетителите на книжарницата. Децата сред клиентите бяха доволни да получат препоръка от други деца и след това дълго разговаряха с младши-книжарите.

Онова, което предполагахме, се оказа вярно – децата се доверяват най-вече на други деца и приемат с удоволствие техните предложения.

Най-младият книжар беше на 7 години, а най-големият – на 18. Децата бяха групирани по двойки спрямо възрастта си, а и още на предварителното интервю се оформиха приятелски групи между тях.

Една част от тези изумителни деца имат и свои собствени блогове, в които описаха впечатленията от работния си ден. Горди сме с тях и ви препоръчваме да ги прочетете!

Мари Чернева и блогът http://a-booklover-place.blogspot.bg/

Ади Кръстева и блогът Ma vie en mots

Ева Койчева и блогът Stormy Garden

Управителният директор на веригата Orange Валя Диаманди заяви: „В тези дни ние усещаме целия трепет и  вълнение на децата и техните родители, вперили изпълнен с надежда поглед в бъдещето. След кампанията последваха безброй благодарствени писма както от децата, така и от родителите им за предоставената им възможност. Тези хора смятат, че е нещо хубаво да работиш близо до книгите.”

Предстоят още две работни съботи за нови младши-книжари – на 17 септември и на 7 октомври. Всички деца, изпратили кандидатурите си до 20 август, имат шанс да бъдат избрани. Разглеждането на писмата става по реда им на изпращане – от най-стари към най-нови. Интервютата за следващия книжарски ден ще се проведат след 7 септември.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори