Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

Арън Соркин

Съдят създателите на бродуейската версия на „Да убиеш присмехулник“Наследниците на Харпър Ли са завели дело срещу продуцентите на дългоочакваната бродуейска адаптация на „Да убиеш присмехулник“.

Те твърдят, че сценарият на холивудската звезда Арън Соркин се различава прекалено много от историята в иконичната творба, която изследва расовите отношения в дълбокия американски Юг.

Искът е заведен, след като адвокатът и представител на наследниците на Харпър Ли – Тоня Картър, е прочела сценария на постановката и след няколко интервюта на Соркин относно неговата интерпретация на знаковия роман.

Продуцентът на сценичната адаптация Скот Рудин отхвърля обвиненията, като е категоричен, че неговият екип има последната дума за сценария.

Според 16-страничния иск, заведен в Алабама, Харпър Ли е предложила на Рудин създаването на театрална постановка по книгата през юни 2015 г. – няколко месеца преди авторката да почине. Продуцентът е платил 100 000 евро за правата, като е договорен и процент от приходите.

Голямото разминаване сега идва от това до колко сценарият на Соркин се отдалечава от книгата.

Представители на Рудин заявиха, че е право на продуцентите да преценят дали адаптацията е вярна към оригинала.

„Аз не мога, а и не бих поставил пиеса, която звучи сякаш е написана в годината на издаването на книгата (1960) – не би предизвикала интерес. Светът е много променен от тогава“, коментира Рудин пред New York Times.

„Превръщат „Да убиеш присмехулник“ в графичен романВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори