Портал за книги, четене и литературна критика.ВСИЧКО ЗА КНИГИТЕ ПОДКРЕПЯ ПРЕДАВАНЕТО "ДЕНЯТ ЗАПОЧВА С КУЛТУРА"

Всичко за книгите

нобелов комитет

Създадоха нов Нобелов комитет по литератураНов Нобелов комитет по литература започва работа през февруари 2019 г. След като 2018 се оказа нулева за литературните награди на Шведската академия, догодина ще бъдат връчени две, което ще компенсира изгубената година.

Новият Нобелов комитет идва да замени саморазпусналия се заради секс скандал досегашен комитет, който прекрати дейността си в началото на годината. Всичко това се случи, след като 18 жени обвиниха в сексуално посегателство френския фотограф Жан-Клод Арно, който е женен за поетесата Катарина Фронстенсон – пожизнен член на Шведската академия от 1992 г.

Той бе обвинен също, че е нарушил правилата на институцията, разкривайки предварително имената на предишни носители на награда. Арно отрича всички обвинения.
Писателят Пер Вестберг ще бъде негов председател. Писателят Андерс Улсон, историкът Хорас Енгдал, поетите Кристина Луги и Йеспер Свенбу са представители на академията. Сред експертите са критици и издатели.
Формирането на този нов Нобелов комитет е по искане на Нобеловия фонд, който настоя съставът да бъде подменен изцяло и самостоятелно да определя лауреатите, заради пострадалия престиж на Шведската академия.
Преди малко повече от месец беше връчена извънредна алтернативна Нобелова награда. Неин носител стана Марис Конде, 81-годишна писателка, родом от Гваделупа. В надпреварата тя победи и Харуки Мураками (който заяви желание да бъде изваден от шортлиста на номинираните), и Нийл Геймън, за когото стискаха палци фенове на фентъзито от цялата планета. Четвъртата в шортлиста беше Ким Тхуи, 50-годишна виетнамска писателка.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Партньори